Les sis grans mesures del govern de Mas per retallar 1.500 milions

  • Menys diners per a les empreses públiques; reducció de subvencions; consolidar la retallada de sou als funcionaris; aplicar les mesures que imposa el govern espanyol...

VilaWeb
Redacció
15.05.2012 - 13:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat avui les mesures per retallar 1.500 milions del pressupost d’enguany per reduir el dèficit i ajustar-lo als comptes del govern espanyol. Aquestes són les sis mesures anunciades per Mas:

1- Es consolida la reducció dels complements salarials dels treballadors públics de la Generalitat, que suposa una reducció del 5%. I es farà amb el calendari ja anunciat: Un 3% de reducció el juny i un 2% addicional al desembre. A més, s’estendrà la reducció als funcionaris de l’estat que reben complements autonòmics.

2- Reducció de transferències a les empreses públiques de la Generalitat. Hi ha menys feina, i no hi pot haver les mateixes plantilles, però tant si hi ha un ajustament de les estructures com si no hi haurà menys diners’, ha dit Mas.

3- Reducció de subvencions. ‘El que s’hagi de fer a partir d’ara s’haurà de fer amb menys diners’, ha dit Mas. Vodrà dir que cada departament apliqui les prioritats internes que convinguin. Tots els departaments ho hauran de fer, i cada departament haurà de marcar les prioritats. Per això avui el govern suspendrà tota nova convocatòria de noves subvencions perquè el departament d’Economia acordi amb cada departament la reducció de les subvencions.

4- Aturar inversions en infrastructures en marxa. ‘Ja hem hagut de no fer noves inversions grans i acabar en marxa’, ha dit Mas, que ha avisat que caldrà alentir o aturar inversions que hi ha ara en marxa. ‘No ens podem treure de sobre deutes d’infrastructures fetes però no pagades’, ha justificat el president.

5- Vendre part de patrimoni públic. Ja en el pressupost actuals es preveu la venda de part de patrimoni públic per ingressar diners. Això ja estava en marxa. I hi haurà privatitzacions, com la concessió d’autopistes públiques a empreses privades, i la d’empreses públiques, com per exemple la de l’empresa Aigües Ter-Llobregat, per a la qual es buscaran concessionaris privats que la gestionin.

6- L’aplicació de les mesures imposades pel govern espanyol en salut, ensenyament i universitats. Afecta en àmbits diversos: més presència de professors a l’aula; incrementar la ratio d’alumnes a les aules, en funció de si ho permeten els edificis; com contractar substituts per als  mestres de baixa; augment del preu de les matrícules universitàries; un increment del copagament dels medicaments; la compra centralitzada de medicaments; fons de garantia assistencial per desplaçats; modificació de la normativa per evitar el turisme sanitari…

A més, Economia estudiarà la manera d’optimitzar els ingressos en taxes, els preus públics i els tributs propis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any