Quinze temes que han passat desapercebuts pels mitjans, recollits a l’Anuari Mèdia.cat

  • L'observatori de mitjans, del Grup de Periodistes Ramon Barnils, presenta aquest segon anuari de silencis mediàtics

VilaWeb
Redacció
03.05.2012 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La germana del Borbó té un patrimoni de 4,5 milions en una SICAV. La gestió de l’aigua a Agbar és il·legítima segons una sentència. Cinc bancs catalans inverteixen en armament. A Mallorca es projecta el primer parc temàtic catòlic. El frau fiscal costa a cada català 876 euros l’any. Són cinc titulars que podrien haver aparegut a les portades dels diaris però que, contràriament, han passat desapercebuts. Fins ara, ja que són cinc dels quinze temes que recull l’Anuari sobre silencis mediàtics del 2011 (pdf), que presenta l’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Basat en l’observatori nord-americà Project Censored, l’anuari de Mèdia.cat recull quinze reportatges que no han estat tractats pels mitjans o bé tractats des d’un punt de vista diferent. ‘Potser perquè són incòmodes, o perquè no són a l’agenda informativa, o perquè les rutines de producció dels mitjans fan que sigui difícil d’abordar-los’, diu a VilaWeb Roger Palà, un dels coordinadors de l’anuari, juntament amb Sergi Picazo. Explica que es tracta de quinze reportatges ‘ben fets, mirant que hi hagi totes les fonts, donant veu a aquelles fonts que sovint no en tenen, explicant-ho bé i aportant dades. Més enllà de temes silenciats, enguany s’han triat temes que són més de factura pròpia o altres als quals se’ls dóna un punt de vista diferent a l’habitual. Com per exemple, ‘Les raons del no’, que tracta sobre els motius d’aquells catalans (gairebé el 50%) que no són partidaris de la independència o que s’abstindrien en una votació. ‘Aquest era un reportatge per sorprendre’ns a nosaltres mateixos, i a la nostra audiència convençuda’, diu Palà.

‘Un dels objectius de tot periodista ha de ser donar veu a tots els punts de vista i totes les realitats. A la pràctica, però, sovint això no passa. L’anuari Mèdia.cat vol posar un granet de sorra per solventar aquest dèficit’. Aquest és el començament del pròleg dels coordinadors de l’anuari, que insisteixen que aquest document no és pas un atac als mitjans de comunicació: ‘No és cap crítica frontal, nosaltres pensem que els mitjans fan bon periodisme; de fet, el millor periodisme que existeix avui dia es fa als mitjans –explica Roger Palà–. Volem que continuï essent així i que se’n faci més encara. Aquest anuari és una mena d’indicador dels punts de mancança’.

Aquest és el segon any que Mèdia.cat edita un anuari de temes silenciats. Aquest cop han optat per finançar-lo a través del micro-mecenatge, amb la intenció d’implicar el màxim de gent possible en la seva elaboració. ‘En Joan Fuster deia que la política, o la fas o te la fan. Doncs el mateix amb el periodisme: o el fas o te’l fan’, diu Palà. La recaptació via micro-mecenatge va ser espectacular, i en un sol dia, ja havien aconseguit els diners necessaris per tirar-lo endavant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any