La complexitat de les nacions i cultures africanes

  • Arran la revolta tuareg a Mali i la proclamació de la independència al Barotseland VilaWeb TV us ofereix una mirada al continent i la seva complexitat

VilaWeb
Redacció
03.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa pocs mesos Sudan del Sud era proclamat el més nou dels estats independents que hi ha ara al món. Després de dècades d’estabilitat, on només Eritrea havia aconseguit modificar les fronteres colonials, la independència del Sudan del Sud semblava obrir una nova etapa, on aquelles divisions serien posades en qüestió.

I efectivament així ha estat. En molt poc temps diversos conflictes somorts han començat a omplir pàgines d’informació. Així és el cas recent de la rebel·lió tuareg a Mali i també de la independència del Barotseland a Zàmbia.

La pregunta lògica a fer-se és si som a les portes de la creació de nous estats africans. La resposta és que segurament sí però no es pot obviar l’enorme complexitat cultural i nacional d’un continent on les nacions que existien abans de la colonització no seguien el model europeu i on els nous estats nascuts de la colonització no han aconseguit ser nacions. 

En aquest vídeo de VilaWeb TV Vicent Partal explica aquesta complexitat amb l’ajuda de l’atlas Peoples Of Africa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any