Impacte notable de la vaga

  • El seguiment a la indústria és gran, notable a les ciutats · Incidents en el transport públic, on es compleixen els serveis mínims

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.03.2012 - 14:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats destaquen que la vaga està tenint un seguiment massiu a tot l’estat. Especifiquen que la paral·lització és total en els sectors del metall, la construcció d’infraestructures, la recollida d’escombraries i la minieria, tot i que menor en el sector dels serveis. També apunten que s’han aturat els grans centres de distribució de les principals ciutats i la ‘pràctica totalitat’ dels ports i que hi ha hagut un seguiment d’entre el 80% i el 90% als sectors de l’alimentació i químic.

En els transports hi ha hagut alguns incidents habituals en les jornades de vaga i els piquets han impedit l’accés dels usuaris als ferrocarrils en algunes estacions.

Els serveis mínims del transport públic establerts per les diferents administracions han funcionat al 100%, en general, amb alguns incidents. Tornaran a funcionar entre les cinc i les nou del vespre.

Homs destaca la normalitat, amb ‘petits incidents’

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha xifrat en un 23% el seguiment de la vaga a la indústria, en un 15% al sector serveis i en un 10% al comerç. En l’àmbit dels treballadors públics de la Generalitat, el percentatge de seguiment és del 12,7%. Homs ha comparegut al voltant de les 14 hores per donar comptes d’aquestes dades, però també ha aprofitat per considerar que la jornada està transcorrent amb normalitat, ja que els sindicats, ha dit, han facilitat el compliment dels serveis mínims al marge de “petites incidències i aldarulls”. Això sí, ha constatat que és difícil que en la indústria el seguiment sigui del 80% com diuen fonts sindicals si en l’administració pública no arriba al 13%.

En canvi, la valoració dels sindicats ha estat diferent. Més del 80% dels treballadors, segons la UGT i CCOO, han seguit la vaga general. Una dada que Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, secretaris generals, respectivament, dels dos sindicats, han valorat aquest migdia davant la premsa de “molt positiva”. Asseguren que la vaga està tenint, sobretot, un “gran acompanyament social”, que ha “paralitzat el país”, i que demostra que “la immensa majoria” dels ciutadans exigeix al Govern “obrir un espai de negociació” per acordar una sortida “més equilibrada” de la crisi econòmica. També han fet una crida a la ciutadania per “arrodonir” el 29-M amb una assistència massiva a les manifestacions convocades per aquesta tarda a les quatre capitals catalanes.

Èxit al País Valencià i a les Illes, segons els sindicats

La jornada de vaga general d’aquest dijous al País Valencià ha estat valorada com un èxit per part dels principals sindicats convocants, UGT i CC.OO, que han destacat la paralització total d’importants centres de treball com la factoria Ford a Almussafes (Ribera Baixa), el port de València o Mercavalència . Els sindicats xifren el seguiment de la vaga en un 76%, principalment al sector de la indústria amb un suport de més d’un 90% segons els sindicats. La tranquil·litat ha estat la nota més destacada tant pels sindicats, com per la delegació del govern espanyol i la conselleria valenciana de Governació. Les autoritats han remarcat el compliment estricte dels serveis mínims pactats.

Els sindicats UGT, CCOO, STEI i USO han qualificat d ‘”èxit” el seguiment de la vaga general a les Illes, que, segons han remarcat, arriba a una mitjana del 68 per cent i que arriba al cent per cent en alguns sectors, com en el del tren, l’EMT, el Metro de Palma i la recollida d’escombraries, on només es fan serveis mínims.

 No obstant això, han criticat que el Govern fa trampa en el transport regular, ja que tots els autobusos portaven adhesius de serveis mínims, quan no els corresponia.

‘Normalitat i tranquil·litat’, segons el govern espanyol

Per la seva banda, el govern espanyol parla de ‘normalitat i tranquil·litat’ a les primeres hores de la vaga general. La directora general de Política Interior, Cristina Díaz ha afirmat que la normalitat és la tònica general del desenvolupament de la jornada de vaga. Segons ha afirmat, el seguiment al transport públic de Madrid i Barcelona supera àmpliament els serveis mínims, i Mercabarna només pateix aturades ‘intermitents’. En total, a tot l’estat hi ha hagut 58 detinguts i nou ferits, tres de lleus i sis policies que han patit danys ‘d’escassa consideració’, segons afirma Díaz.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any