La justícia posa condicions a la immersió

  • El TSJC permet a les famílies que ho demanaven d'escolaritzar els fills en castellà

VilaWeb
Redacció
08.03.2012 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vint-i-quatre magistrats de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han decidit (pdf) d’admetre excepcions a la immersió lingüística a l’escola, de tal manera que totes les famílies que ho demanin podran ser escolaritzades amb l’espanyol com a llengua vehicular; serà el cas de les tres famílies que van presentar el recurs i que han estat defensades per l’advocat Ángel Escolano. Ha estat Escolano mateix que ha explicat la decisió dels magistrats un cop s’ha fet efectiva. Ha estat la resposta al recurs presentat per la Generalitat a la sentència que obligava les escoles a incloure el castellà com a llengua vehicular.

El tribunal diu que no pot fer un pronunciament general sobre l’ús del castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu català.

La resolució diu que estima parcialment el recurs de reposició presentat per la Generalitat i marca l’obligació que té d’atendre la demanda de les famílies que havien presentat el recurs. I especifica que la interlocutòria no es refereix ‘al sistema educatiu sencer a Catalunya’.

La resolució ha estat aprovada amb 21 vots a favor i el vot particular d’un dels magistrats. Convivència Cívica Catalana (CCC) ja ha anunciat que recorreran la decisió al Suprem.

Mas: ‘Som on érem i no ens mourem d’aquí’

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet unes declaracions d’urgència quan s’ha sabut la decisió dels magistrats. ‘Pel que sabem, i amb prudència fins que no llegim la lletra petita, podem dir que som on érem i que no ens mourem d’aquí’.

Els precedents

El 2 de setembre el TSJC va dictar una interlocutòria (pdf) donant al Departament d’Ensenyament un termini de dos mesos perquè introduís el castellà com a llengua vehicular a les escoles. D’aquesta manera volia fer complir les sentències del Tribunal Suprem espanyol, que havia rebut queixes de quatre famílies, i del Tribunal Constitucional, contra l’estatut.

La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut considera el castellà llengua vehicular de l’ensenyament, igual que el català. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó.

El recurs de reposició de la Generalitat que avui estudia el TSJC es basa en la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que també és recorreguda al TC pel Partit Popular. No és clar que avui mateix hi pugui haver sentència, però s’espera que hi haurà les habituals filtracions sobre la deliberació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any