Alfred Bosch denuncia ‘un cop del PP contra el funcionament democràtic parlamentari’

  • Els populars impedeixen que formi part de la comissió de secrets oficials

VilaWeb
Redacció
24.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP va vetar finalment que el portaveu d’ERC-Reagrupament-Catalunya Sí, Alfred Bosch, entrés a la comissió de secrets oficials del congrés espanyol. Bosch va dir que amb aquesta decisió començava ‘una cacera de bruixes ideològica: el vet és per les idees que represento.’ Aquesta comissió controla l’ús dels recursos reservats, estudia informes secrets i rep a porta tancada el director del CNI, i els ministres de Defensa, Interior i d’Estrangers.

Bosch: ‘L’únic condemnat d’ERC va ser Companys’

Malgrat que el president del congrés, Jesús Posadas, no ho tenia previst, Bosch va demanar la paraula abans de la votació invocant el dret que li dóna el reglament d’ocupar la tribuna cinc minuts. Adreçant-se als escons del PP, el diputat d’ERC va qualificar la situació de ‘cacera de bruixes’, que el vet constituïa ‘una ofensa personal, a la formació política, al grup mixt i al que significa el funcionament de la democràcia i de la cortesia parlamentària que sempre ha regit l’hemicicle’.

‘Ja m’explicaran quin problema tenen amb mi: personalment no estic imputat en cap causa i mai no he estat processat per cap delicte. L’única persona que va ser processada es deia Lluís Companys i va ser assassinat per les seves idees. I aquesta no és la tònica que volem aquí.’

El portaveu d’ERC-Reagrupament-Catalunya Sí va recordar que ERC era al congrés des dels anys 30: ‘Sempre hem exercit la lleialtat institucional, transparència i cortesia parlamentària. Quin és el problema? Quin problema tenen amb ERC? Aquest sí que és un secret, perquè mai no hem anat a dinamitar el funcionament democràtic.’

Bosch va destacar que ERC estava al servei de Catalunya, no d’Amaiur, i que si els republicans compartien el grup mixt amb l’esquerra aberzale era perquè la mesa havia impedit que Amaiur constituís grup propi. El comportament del PP, va dir, fa ‘un flac favor a la democràcia… Quin numeret que han muntat per commemorar el 23-F, un cop contra el funcionament democràtic parlamentari.’

Elegits amb el suport de tres cinquenes parts del ple

El grup Esquerra Plural (IU, ICV, EUiA i Cha) va donar suport a ERC, i el diputat Joan Josep Nuet, per qui la línia del PP és preocupant, va recordar al PP que al congrés totes les formacions i diputats eren democràtics i que tot argument contra aquest principi era inassumible. ‘Hom comença vetant preguntes als grups parlamentaris, continua vetant diputats i no sabem si acabaran vetant idees.’

La comissió es va constituir ahir al ple del congrés i els representants foren elegits per votació secreta. Aquests portaveus havien de ser elegits amb el suport de tres cinquenes parts del ple del congrés, aproximadament uns 210 vots, si hi assistien tots els diputats, i fins ara sempre havien sortit elegits per unanimitat tots els membres proposats. Però en aquest cas no ha estat així: el PP ha vetat Bosch i ha deixat, a més, el grup mixt sense representant.

Al grup mixt, li pertocava, com a la resta de grups, un representant. En aquesta legislatura el grup mixt és format per set diputats d’Amaiur, tres d’ERC, i vuit diputats més de la resta de formacions parlamentàries.

El portaveu del PP al congrés, Alfonso Alonso, va justificar dimecres la decisió del seu partit invocant el ‘sentit d’estat’ i va recordar que, a la comissió de secrets oficials, s’hi ventilaven informacions sensibles que no haurien d’anar a mans de la direcció actual dels republicans a Madrid.

Segons fonts del PP, la decisió presa té a veure amb l’aliança d’ERC amb Amaiur dins el grup mixt, i amb el fet que no és la persona idònia per a formar part de la comissió.

En vist d’això, el diputat del BNG Francisco Jesús Jorquera va proposar una nova votació per a omplir la vacant del grup mixt amb Joan Tardà en lloc de Bosch, per tal de comprovar si el vet era a la persona o bé al partit. Però el president del congrés, Jesús Posadas, va denegar la petició i va disposar que la votació es fes en un altre ple.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any