Un llibre recull episodis del moviment llibertari i obrer al Pla d’Urgell

  • “Memòria llibertaria” editat per la CGT

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
21.02.2012 - 21:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les lluites dels pagesos i la Casa Canal a finals del XIX i principi del XX; les societats obreres; la presència de destacats polítics o alguns noms destacats del moviment llibertari sorgits del Pla d’Urgell; grups anarquistes durant el franquisme,… són alguns de les accions llibertaries que van passar al Pla d’Urgell en els darrers 150 anys. Així ho va explicar l’historiador Jordi Soldevila, un dels coautors del llibre “Memòria Llibertaria. 100 anys de moviment llibertari a Lleida”, edita per la CGT. Soldevila el qualifica com un “llibre obert” que ha de permetre aprofundir en posteriors estudis.

Jordi Soldevila, juntament amb Javi López, un altre dels autors del llibre, va fer aquestes explicacions durant la presentació del llibre a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa.

L’historiador linyolenc va fer tot just l’aproximació històrica del llibre, parlant de les lluites socials als Països Catalans, des de la guerra dels Remences i Segadors, a la revolta contra les quintes o les tractorades.

Segons Soldevila el sexenni democràtic (1868-74) va veure l’aparició de l’organització obrera en societats en poblacions com Agramunt (Urgell), Cervera (Segarra), Llardecans o Lleida (Segrià).

Pagesos contra Canal

Molt contundent va ser a l’hora d’anomenar com a “kale borroka” la lluita que es va genera entre els pagesos contra l’opressió que patien per part de la Societat de la Casa Canal des de 1870 fins a 1888, aproximadament.

Josep Pons Pifarré

Un nom que va ressaltar Soldevila és el de Josep Pons Pifarré, regidor republicà de Mollerussa (al 1888 s’havia creat el Centre Republicà Federal) i que fou el primer president de la Societat Obrera Agrícola Industrial (1905). Aquesta entitat va promoure un projecte de producció col·lectiu amb l’arrendament de terra on van plantar vinya i oliveres.

Lider sindicalista

Uns anys després, al 1917, es va produir una vaga revolucionaria on destaca la figur d’Anibal Alvarez, factor de l’estació de tren de Mollerussa. Segons va afegir Soldevila, Alvarez seria, cap al 1920, membre del pistolerisme obrer. A més a més era col·laborador habitual, amb pseudònim, ala publicació La Tarota.

Josep Torres Tribó

Altres noms que va destacar fou el del mestre racionalista Josep Torres Tribó que va nàixer i viure, durant uns anys, a Mollerussa.

També va explicar que personatges polítics rellevants com Andreu Nin o Joaquim Maurin van visitar Mollerussa entre el 1920 i 1021, el que fa suposar, va dir Soldevila, que hi havia algun centre organitzat.

Dictadura i República

La dictadura de Primo de Ribera va suposar una aturada del moviment obrer fins l’arribada de la República de 1931. Amb tot, un any abans, torna a haver-hi lluites entre agricultors i els responsables de la Casa Canal.

En aquest període es produeix l’escissió entre els anarquistes de la FAI i el comunistes. Aquests , com a Bloc Obrer Camperol (que derivaria en el POUM), van agafar la bandera del sindicalisme agrari pobre.

Repressió franquista i Transició

De la repressió generada per la victòria dels feixistes a la guerra del 1936-39, Soldevila va explicar que ha Linyola un grup de joves anarquistes van patir un consell de guerra.

Una vegada mort el dictador, per Soldevila la Transició va marginar dos moviments polítcs: l’independentisme i l’anarquisme. D’aquest darrer va parlar de la seva permanència en els moviments sindicals i socials i va afegir que no ha de renunciar al país (enfront de la seva orientació internacionalista).

CGT

Per la seva part Javi López va fer una cronologia de la CGT de la que l’any passat es va celebrar el seu centenari (el llibre en forma part de les activitats derivades) i va parlar de l’exposició relacionada que es pot veure a la Biblioteca Comarcal.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any