El carrer deplora la reforma laboral de Rajoy

  • Manifestacions multitudinàries a les principals ciutats del país en la primera gran protesta contra la reforma laboral · Rajoy no pensa desdir-se'n

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les manifestacions d’ahir a migdia en una desena de ciutats del país contra la reforma laboral van aplegar centenars de milers de participants. Les més multitudinàries foren les de Barcelona, València i Alacant, amb 400.000, 100.000 i 35.000, respectivament. També hi hagué manifestacions molt concorregudes a Castelló, Eivissa, Girona, Lleida, Maó, Palma, Tarragona i Tortosa. Els sindicats esperen que, en vist d’aquestes protestes, el govern espanyol modifiqui la reforma laboral.

 

Barcelona i València, les més multitudinàries

En el cas de Barcelona, la xifra que han donat els sindicats, 400.000 participants, contrasta amb la que ha ofert Interior, que parla de 30.000 manifestants. La capçalera de la manifestació estava formada pels líders de CCOO i UGT a Catalunya i pels treballadors de l’empresa Fercable de Sant Vicenç dels Horts, que afronten un dels primers ERO que es regularan segons la nova reforma. Els líders dels principals partits de l’oposició també han participat en aquesta protesta. Entre aquests hi ha destacat la presència de primer secretari socialista, Pere Navarro, el d’ERC, Oriol Junqueras i el d’ICV-EUiA, Joan Herrera.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, ha criticat la nova llei perquè la troba ineficaç des del punt de vista econòmic, perquè pensa que no reactivarà l’economia, no trencarà els elements negatius del sistema, ni generarà nous llocs de treball. El seu homòelg d’UGT, Josep M. Álvarez, ha dit que la reforma laboral era un nyap jurídic i significa una pèrdua de drets perquè comportarà que les empreses podran acomiadar el seu personal amb menys dies d’indemnització i sense complir amb els convenis col·lectius: ‘Sestablirà l’acomiadament lliure i col·lectiu’, segons Àlvarez.

A València, la manifestació va sortir de la plaça de Sant Agustí i fou encapçalada pels secretaris general de CCOO-PV, Paco Molina, i d’UGT-PV, Conrad Hernàndez, a més de dirigents polítics de tots els partits de l’oposició, com Enric Morera, Jorge Alarte i Marga Sanz. Hernández va dir que la reforma era un cop immens als treballadors, a la jurisprudència i a la legislació i que havia fet miques trenta anys de diàleg social; Molina va declarar que les manifestacions d’aquest diumenge suposaven el començament d’un procés ‘que serà llarg i difícil’ i que suposarà que hi hagi moments puntuals de conflictivitat.

Desenes de milers de manifestants a Alacant i a Castelló

Una de les manifestants més multtudinàries ahir fou la d’Alacant, que va començar davant de l’IES Jorge Juan i que va aplegar unes 35.000 persones. Hi havia tanta gent, que la lectura del manifest per part dels representants sindicals es va haver d’endarrerir tres quarts d’hora. A Castelló la manifestació també fou molt nombrosa: uns 30.000 assistents, segons els convocants. Els sindicats van valorar la resposta dels castellonencs en el marc d’un context de protestes contra la política de retallades que duu a terme el govern valencià.

Més de 4.000 manifestants a Girona i 3.000 a Lleida

La manifestació a Girona va estar farcida de crits contra el govern espanyol i de proclames a favor d’una vaga general. La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema ‘Ni reformes laborals ni retallades’, va omplir de gom a gom la plaça del Vi. Els sindicats asseguren que, després de la ‘imposició’ d’aquesta reforma ‘regressiva’, l’única via que tenen ara per fer possible el canvi és sortir al carrer per fer sentir la seva veu. I si no se’ls escolta, amenacen amb una vaga general. A Lleida, la manifestació va aplegar uns 3.000 manifestants; va sortir de la plaça Ricard Vinyes i va acabar a la subdelegació del govern espanyol.

A Tarragona, 5.000 manifestants; a Tortosa, 2.000

Unes 5.000 persones es van manifestar a Tarragona. La manifestació va començar al Monument dels Despullats, va avançar per la Rambla Nova fins al balcó del Mediterrani i va tornar a baixar fins a la plaça Imperial Tarraco, on es va llegir el manifest. Els sindicats alerten que la reforma provocarà, en només tres mesos, un augment de l’atur a la demarcació i posarà fàcil l’execució de molts dels ERO que estan en procés al territori. A Tortosa, la manifestació va fer sortir al carrer unes 2.000 persones.

Una reforma contestada per l’oposició i els sindicats

El govern espanyol va aprovar el 10 de febrer una ‘agressiva’ reforma laboral, en paraules caçades al ministre De Guindos, que rebaixa la indemnització de 45 dies per any treballat a 33, amb un màxim de 24 mensualitats. La indemnització procedent és de 20 dies per any treballat i amb un màxim d’un any de salari. La reforma va ser ràpidament contestada per la majoria de partits, sindicats i patronals, en la major part dels casos negativament. L’únic partit que la va valorar positivament va ser CiU, a través del secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any