L’Acadèmia del Cinema demana disculpes si algú es va sentir ofès per la gala dels Gaudí

  • També envia un comunicat al Col·legi de Directors de Cinema, que havia criticat el tracte a Villaronga en la gala dels Gaudí

VilaWeb
Redacció
09.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, va signar ahir al vespre un comunicat demanant disculpes a quisvulla que s’hagués sentit ofès per les bromes dels presentadors de la gala dels IV Premis Gaudí. ‘Aquests premis es van concebre com una comèdia musical en clau d’humor i no pretenia en cap cas ofendre ningú, de manera que si ningú s’ha sentit ofès, en demanem disculpes’, diu el comunicat.

 

La junta directiva de l’Acadèmia afegeix que el propòsit dels premis és de fer visible el cinema català i que continuarà treballant per difondre la feina dels col·lectius professionals que representa.

A més, també va enviar un comunicat al Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya disculpant-se amb Agustí Villaronga, de qui s’havia fet broma durant la gala de lliurament dels Premis Gaudí. Joan va dir que la cerimònia s’havia concebut com un comèdia musical en clau d’humor que no pretenia ofendre ningú. ‘Ara, si ningú s’ha sentit ofès, en demanem disculpes.’

També va dir que l’Acadèmia admirava l’obra d’Agustí Villaronga, ‘que estimem i respectem especialment’, i la dels directors i professionals. (El director del film ‘Pa Negre’ fou objecte d’una broma relacionada amb el cavall del film durant la gala, i el Col·legi de directors va demanar una disculpa pública.)

Joan va recordar que aquests darrers quatre anys, l’Acadèmia del Cinema Català havia lluitat per la difusió del cinema català donant suport al sector ials seus professionals i que havia instituït els Premis Gaudí amb el propòsit de fer visible el cinema. Per això, va recalcar, l’Acadèmia continuarà lluitant perquè el cinema català sigui present al món.

La gala dels Gaudí s’embolica

Ahir hi hagué més reaccions a la gala de lliurament dels Premis Gaudí de diumenge al vespre. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va reiterar les crítiques a la visió generalitzada que s’havia donat dels polítics, que foren qualificats de corruptes; el dia abans ja havia esbroncat (àudio) Joel Joan.

‘Em moriria si no us digués que la gala dels Premis Gaudí no em va agradar gens. No em va agradar gens per una raó: no va ser un exercici d’autoestima de tots plegats ni en favor del cinema.’

I va continuar: ‘En l’àmbit de la política, potser hi ha molts corruptes, però de tant en tant també n’hi ha que no ho són.’ De fet, si tots els polítics són corruptes ‘tot el país anirà avall i la nostra societat en resultarà greument perjudicada’. ‘Llibertat d’expressió –va dir mirant Joel Joan, que l’acompanyava en la conferència de premsa–, tu no em vas donar dret de respondre i tu ja has parlat i jo ja he acabat. En canvi jo et deixo parlar i, si vols, discutirem’ –però Joan va respondre que no volia dir res.

De les coses que es van dir a la Gala ‘n’hi ha una que no és exactament com es va exposar’, va prosseguir. Aquest és un moment complicat per la crisi econòmica i el govern pren decisions que tenen per conseqüència que ‘algunes gran institucions tinguin dificultats i que alguns sectors no en tinguin tantes’, concretament, el sector del cinema: ‘Hi ha gent que té dret de queixar-se i hi ha gent que en té menys pel fet que hi ha sectors en què hem decidit que els recursos es mantinguin perquè els considerem estratègics per al futur del país; i el cinema n’és un, precisament.’

El conseller també va recalcar que era molt difícil per al govern ‘prendre la decisió de repartir d’una manera o d’una altra’ els recursos. Però que, si s’havien repartit enfavor del cinema, era ‘perquè és imprescindible com a sector cultural pel país’.

I ahir, en unes declaracions a Catalunya Ràdio, va insistir a criticar la gala. ‘Respon a una lògica postmodernista tronada, que es basa en la rialla fàcil i en què la gràcia i la burla són una mateixa cosa.’

Xavi Mira: Els polítics tenen la pell molt fina

Ara, el presentador de la gala, Xavi Mira, en una entrevista a RAC1 va lamentar que els polítics tinguessin la pell tan fina, i que si ningú s’havia sentit ofès tenia dues feines: ‘No podem agradar a tothom. Fem feina amb tota la il·lusió del món. Una feina subjecta a les opinions de cadascú, però em penso que la crítica als polítics no va ser gens acarnissada.’ Segons ell, no faltaria sinó que no es poguessin queixar de la realitat actual. Va explicar que havien volgut fer una gala divertida i reflectir la realitat. ‘Molta gent ens va felicitar… Tot plegat crec que és una rebequeria dels polítics, perquè aquesta realitat no els agrada’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any