La gala dels Gaudí s’embolica

  • Mascarell reitera les crítiques a la gala · El Col·legi de directors de cinema lamenta el tracte a Villaronga · L'actor Xavi Mira diu que els polítics tenen la pell fina

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.02.2012 - 11:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Continuen les reaccions a la gala de lliurament dels Premis Gaudí de diumenge. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha reiterat les crítiques a la visió generalitzada que es va donar dels polítics, que foren qualificats de corruptes; ahir ja va esbroncar (àudio) el president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan. Avui el Col·legi de directors de cinema de Catalunya ha criticat el tracte donat a Agustí Villaronga en una de les bromes de la gala. I el presentador, l’actor Xavi Mira, ha deixat anar que els polítics tenien la pell fina.

En alguns moments del lliurament dels Premis Gaudí, l’actor Xavi Mira va adreçar-se al president de la Generalitat, Artur Mas, i al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, tots dos presents al teatre Artèria Paral·lel, per retreure’ls la retallada de cultura i la ineficàcia de la llei del cinema per a equiparar el pes del català al del castellà a les sales. I ahir Mascarell va protestar per les crítiques contra els polítics, que no va poder contestar durant la gala. I que si la Gala s’havia expressat amb naturalitat, també ell tenia el dret de fer-ho, va dir al Palau de la Generalitat, acompanyat de Joel Joan i d’alguns dels premiats:

‘Em moriria si no us digués que la gala dels Premis Gaudí no em va agradar gens. No em va agradar gens per una raó: no va ser un exercici d’autoestima de tots plegats ni en favor del cinema.’

I va continuar: ‘En l’àmbit de la política, potser hi ha molts corruptes, però de tant en tant també n’hi ha que no ho són.’ De fet, si tots els polítics són corruptes ‘tot el país anirà avall i la nostra societat en resultarà greument perjudicada’. ‘Llibertat d’expressió –va dir mirant Joel Joan, que l’acompanyava en la conferència de premsa–, tu no em vas donar dret de respondre i tu ja has parlat i jo ja he acabat. En canvi jo et deixo parlar i, si vols, discutirem’ –però Joan va respondre que no volia dir res.

De les coses que es van dir a la Gala ‘n’hi ha una que no és exactament com es va exposar’, va prosseguir. Aquest és un moment complicat per la crisi econòmica i el govern pren decisions que tenen per conseqüència que ‘algunes gran institucions tinguin dificultats i que alguns sectors no en tinguin tantes’, concretament, el sector del cinema: ‘Hi ha gent que té dret de queixar-se i hi ha gent que en té menys pel fet que hi ha sectors en què hem decidit que els recursos es mantinguin perquè els considerem estratègics per al futur del país; i el cinema n’és un, precisament.’

El conseller també va recalcar que era molt difícil per al govern ‘prendre la decisió de repartir d’una manera o d’una altra’ els recursos. Però que si s’havien repartit enfavor del cinema era ‘perquè és imprescindible com a sector cultural pel país’.

I avui, en unes declaracions a Catalunya Ràdio, ha insistit a criticar la gala. ‘Respon a una lògica postmodernista tronada, que es basa en la rialla fàcil i en què la gràcia i la burla són una mateixa cosa.’

Crítiques del Col·legi de Directors de Cinema

A més, la junta ordinària del Col·legi de directors de cinema de Catalunya ha criticat avui, en un comunicat, el ‘tracte ofensiu’ donat al director Agustí Villaronga durant la gala dels Premis Gaudí. L’escrit s’ha enviat al president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, perquè hi hagi una ‘disculpa pública’ amb el cineasta. I és que el director de ‘Pa Negre’ fou objecte d’una broma relacionada amb el cavall del film.

Xavi Mira: Els polítics tenen la pell molt fina

Ara, el presentador de la gala, Xavi Mira, en una entrevista a RAC1 ha lamentat que els polítics tinguessin la pell tan fina, i que si algú s’havia sentit ofès tenia dues feines: ‘No podem agradar a tothom. Fem feina amb tota la il·lusió del món. Una feina subjecta a les opinions de cadascú, però em penso que la crítica als polítics no va ser gens acarnissada.’ Segons ell, no faltaria sinó que no es poguessin queixar de la realitat actual. Ha explicat que havien volgut fer una gala divertida i reflectir la realitat. ‘Molta gent ens va felicitar… Tot plegat crec que és una rebequeria dels polítics, perquè aquesta realitat no els agrada’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any