Miquel Roca: ‘Reivindiquem el concert econòmic com una necessitat’

  • Entitats històriques de la societat civil catalana exigeixen un pacte fiscal just per Catalunya en l'acte de l'Ateneu Barcelonès

VilaWeb
Redacció
01.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La demanda del concert econòmic va prendre més força ahir, avalada que fou per destacats representants de la societat civil i econòmica (vídeo). El president de l’Ateneu Barcelonès, Francesc Cabana, acompanyat del president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; del president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, Miquel Roca, i del president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros, del secretari general de CC OO, Joan Carles Gallego, i del d’UGT, Josep M. Álvarez, van demanar un nou pacte fiscal.

Un dia abans de la reunió entre els presidents català i espanyol, Artur Mas i Mariano Rajoy, Roca va alertar que tot i que Catalunya té la mateixa ‘tenacitat en demanar’ el pacte fiscal, l’estat manté la ‘tenacitat de no donar’. Tot i això, Roca va assegurar que ‘no hi ha discussió en el dret de Catalunya de gestionar els seus propis impostos. Per això aportem aquesta veu col·lectiva en la defensa d’aquesta reivindicació’.

‘L’autonomia financera és la muralla al desenvolupament del país. És l’instrument per asfixiar les reivindicacions nacionals de Catalunya’, va manifestar Roca, que va assegurar que aquest és un tema ‘urgent’ que no es pot posposar perquè hi ha una ‘crisi generalitzada’, i que aquesta crisi té una expressió especialment ‘virulenta’ a Catalunya.

‘És inacceptable que l’argument per no cedir en el pacte fiscal sigui que no hi ha confiança envers Catalunya’ o que ‘no sigui constitucional, ja que el tenen altres territoris’, va afegir Roca. ‘Reivindiquem el concert econòmic com una necessitat, perquè Catalunya té dret de decidir sobre les seves necessitats. És un plantejament senzill d’entendre’, va prosseguir.

Sindicats i patronal, units pel pacte fiscal

Per la seva banda, Gallego va demanar que Catalunya disposi d’un ‘concert econòmic solidari’, que permeti recaptar els impostos a l’Agència Tributària Catalana i alhora permeti que es redistribueixin els impostos entre territoris, sempre que els nivells de serveis públics estiguin relacionats amb l’esforç fiscal de cada comunitat.

També des de l’àmbit sindical, Álvarez va explicar que els darrers acords de finançament han estat avenços, però que aquest cop cal ‘fer un pas endavant significatiu’, ja que Catalunya necessita els seus recursos per poder garantir drets bàsics, l’estat del benestar i millorar les seves infraestructures. Així mateix, el líder de la UGT va assenyalar que no pot seguir la competència fiscal a Europa o a l’interior de l’estat, ja que porta al ‘dumping fiscal’.

Gay de Montellà va indicar que Catalunya necessita un nou pacte fiscal que reparteixi millor ‘l’esforç fiscal’ al conjunt de l’estat. ‘Avui fem memòria d’una voluntat expressada fa un segle i que encara té vigència’, va assegurar. El president de Foment va explicar que Catalunya ha contribuït al desenvolupament de territoris de part de l’estat, que ara ja es troben en una situació millor que fa 30 anys.

‘Apostem per un sistema impositiu català que tingui en compte la solidaritat, però que en cap cas perllongui el dèficit fiscal del 8% del PIB de Catalunya’, va indicar Gay de Montellà. En aquesta línia, el president de l’Institut Agrícola Català va demanar que el pacte fiscal serveixi perquè Catalunya pugui tenir una economia competitiva.

Més de cent anys demanant el pacte fiscal

L’any 1899 l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, en nom de l’Ateneu Barcelonès, fou un dels cinc presidents barcelonins que demanaren el concert econòmic per a Catalunya, en un missatge presentat a la reina espanyola Maria Cristina. Els altres quatre presidents que l´acompanyaven eren el del Foment del Treball, el de la Societat Econòmica Barcelonesa d´Amics del País, el de l´Institut Agrícola Català de Sant Isidre i el de la Lliga de la Defensa Industrial i Comercial. De les cinc institucions, n´hi ha quatre que es mantenen.

L’acte es va fer el dia abans que el president de la Generalitat, Artur Mas, vagi a Madrid a entrevistar-se per primera volta amb el president espanyol, Mariano Rajoy. En la reunió, el pacte fiscal no és pas el tema central; el govern deixa per al segon semestre de l’any la presentació formal de la demanda, perquè abans vol assegurar el màxim consens polític a Catalunya, i això passa per a convèncer el PSC, que s’hi mostra reticent.

Representació del món polític, sindical i empresarial

També van assistir a l’acte el conseller d’Economia i Competitivitat, Andreu Mas-Colell, la vice-presidenta del Govern, Joana Ortega, l’ex-president de la Generalitat. Jordi Pujol, i l’ex-conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. Així mateix, l’esdeveniment va aplegar representants de diversos partits amb representació parlamentària, com Oriol Pujol (CiU), Rocío Martínez-Sempere (PSC), Anna Simó (Esquerra) o Dolors Camats (ICV).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any