Un miler de manifestants, a Girona contra les retallades

  • Catalunya agafa el relleu del País Valencià en les protestes contra les retallades · La Plataforma Prou Retallades convoca manifestacions a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona per defensar l'estat de benestar

VilaWeb
Redacció
28.01.2012 - 14:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de les multitudinàries manifestacions de dijous contra les retallades al País Valencià (vídeo), on també es va criticar l’absolució de l’ex-president de la Generalitat Francisco Camps, avui la protesta contra la política econòmica de les administracions arriba a Catalunya. La Plataforma Prou Retallades ha convocat manifestacions amb el lema ‘No a la dictadura financera. Aturem les retallades’ a Barcelona (plaça de Catalunya, a les 17.00), Girona (plaça de la Independència, 12.00), Lleida (plaça Ricard Viñes, 17.30) i Tarragona (Estàtua dels Despullats, 17.30). A Barcelona, a més de les dues-centes entitats, sindicats i formacions integrats a la Plataforma Prou Retallades, també convoquen la mobilització les organitzacions adherides al Fòrum Social Català.

A Girona, unes 800 persones s’han manifestat en la primera de les quatre marxes convocades. Els participants de la marxa protesten contra el sistema financer i les polítiques d’ajustament de la Generalitat. Denuncien que el govern vol acabar amb l’estat del benestar, afavorint interessos privats. Demanen un model alternatiu al de les retallades per sortir de la crisi que vagi en contra del frau i l’evasió fiscal. La manifestació ha començat a la plaça de la Independència i ha tallat el trànsit a l’avinguda de Jaume I, fins arribar a la seu del govern a la capital gironina.

Pels col·lectius convocants, el missatge de la manca de recursos i la necessitat de les retallades del govern ‘encobreix una clara estratègia de desmantellament dels serveis públics, per a afavorir els interessos privatitzadors’. Aquesta estratègia, diuen, és especialment visible en els àmbits de la salut, l’educació i els serveis socials. Així, s’oposen a mesures com el pagament d’un euro per recepta mèdica, el tancament de serveis de salut públics, l’augment de la quota de les escoles bressol, la disminució del professorat i la supressió dels ajuts al lloguer d’habitatges.

Les entitats socials convocants han publicat un ‘memorial de greuges‘ on es critiquen ‘les polítiques injustes de retallades indiscriminades i els increments de preus que perjudiquen fonamentalment les classes populars, que el govern de la Generalitat de Catalunya situa en la proposta de pressupostos per a l’any 2012’, perquè ‘suposen un atac a l’actual model d’estat de benestar’. S’hi exigeixen, entre més aspectes, uns quants drets considerats fonamentals, com la protecció dels serveis públics i de qualitat en els àmbits de la salut i l’educació, o un sistema laboral digne que afavoreixi l’emancipació juvenil. El memorial també demana un model alternatiu al del govern per sortir de la crisi, que faci pagar qui té més i que defensi l’estat de benestar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any