La Comissió de la Dignitat denunciarà el govern espanyol si no tornen tots els papers

  • L'entitat, que avui celebra deu anys, demana una reunió amb el nou ministre espanyol

VilaWeb
Redacció
21.01.2012 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa 10 anys que la Comissió de la Dignitat va fer la primera reunió constitutiva a l’Ateneu Barcelonès i, per revalidar el seu compromís amb la restitució de l’espoli del franquisme, ha fet una concentració a migdia, davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona. El portaveu Pep Cruanyes ha lamentat l’incompliment del govern espanyol sortint, que el desembre va aturar la tramesa d’un conjunt de documentació privada. La Comissió ja ha sol·licitat reunir-se amb el nou ministre de Cultura per demanar-li que el procés segueixi endavant. ERC, ICV i CiU han fet costat a la Comissió en l’acte d’avui.

‘Si el govern espanyol no compleix la llei, emprendrem accions legals per exigir que ho faci, denunciant el fet a oranismes internacionals com la Comissió de Drets Humans de l’ONU i el Consell Internacional d’Arxius, per a posar en evidència la vulneració per part de l’estat dels principis arxivístics més bàsics i dels drets humans’, ha dit la Comissió en el comunicat llegit avui davant de la delegació del govern espanyol.

La Comissió diu que el seu desè aniversari ‘demostra les greus mancances de la democràcia espanyola, que és incapaç de fer justícia a les víctimes del franquisme, tot i haver-ho reconegut per una llei’.

Tal com expliquen els seus responsables, ‘han passat més sis anys des de l’aprovació de la llei en reconeixement del dret de Catalunya de recuperar el botí de més de cent vint tones de documents que el 1939 els franquistes van requisar a la Generalitat, partits, sindicats, entitats i persones, sense que el govern espanyol hagi completat encara el procés de retorn d’aquell sinistre magatzem’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any