Els partits independentistes catalans donen suport a l’Acord de Gernika

  • Representants de l'Acord i d'ERC, SI i la CUP s'han reunit al parlament · Aquesta tarda hi ha una taula rodona al CIEMEN

VilaWeb
Redacció
18.01.2012 - 14:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits independentistes catalans han mostrat el suport a l’Acord de Gernika (pdf) per a un escenari de pau i solucions democràtiques del conflicte basc amb un comunicat conjunt signat per ERC, la CUP i SI. Avui representants d’aquestes organitzacions polítiques s’han reunit al parlament amb una delegació de l’Acord, formada per membres de l’esquerra abertzale, EA, Aralar, Alternatiba i LAB.

En el comunicat conjunt, les tres formacions fan seves ‘les demandes de l’Acord de Gernika i reclamen un escenari d’absència de tota violència per a l’inici de converses que apropin la societat basca a la pau.’. També reclamen al govern espanyol ‘el cessament de la repressió, el canvi de la política penitenciària i la fi de la il·legalització d’organitzacions polítiques, i també la llibertat de tota persona empresonada per la seva activitat política’. Finalment, volen transmetre al poble basc la ‘força, proximitat i esperança perquè perseveri en l’intent, malgrat tots els obstacles que encara avui continua posant l’estat espanyol’.

El president d’Alternatiba, Oscar Matute, ha aprofitat la seva intervenció per demanar als estats espanyol i francès que desactivin ‘la situació d’excepció a la que tenen sotmesa Euskal Herria’ i ha demanat l’apropament de presoners i la fi de la situació il·legal d’algunes organitzacions polítiques. La secretaria de Política Internacional d’Eusko Alkartasuna, Lorena López de Lacalle, ha agraït ‘l’hospitalitat del poble català’.

Pel que fa als diputats catalans, des d’ERC Pere Aragonés ha assegurat que el partit que representa serà ‘un aliat per als escenaris de democratització’, mentre que des de SI, Antoni Strubell, ha destacat els ‘importantíssims passos’ que s’estan donant per resoldre el conflicte basc i ha considerat ‘molt important seguir de prop l’exemple del poble basc en quant a acció unitària’.

Per part de la CUP, Marc Sallas ha dit que continuarien donant ‘mostres de solidaritat amb el poble basc, especialment per aquells que més han patit la llibertat del seu poble’ i ha destacat no només la part política de l’Acord de Guernika, sinó la vessant social ‘que ha permès que aquest acord tirés endavant’.

A banda, els representants de l’Acord de Gernika també s’han reunit amb diputats d’ICV-EUiA en una trobada bilateral.

La visita a Barcelona de la delegació de l’Acord de Gernika continua a dos quarts de set del vespre amb una taula rodona oberta a tothom a la sala d’actes del CIEMEN.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any