Els sindicats de mossos abandonen l’atac al català

  • La mesura de parlar només en castellà havia generat una forta indignació · Un grup de Mossos rep a Lloret Artur Mas cantant 'Viva España'

VilaWeb
Redacció
14.01.2012 - 11:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats de mossos d’esquadra han fet marxa enrere i ja han abandonat de mesura de parlar exlcusivament en castellà. Una mesura que, d’altra banda, havia generat en molt poques hores una gran indignació social i a la xarxa. La rectificació arriba poques hores després que les direccions nacionals dels sindicats UGT i CC OO desautoritzessin ahir aquesta manera de protestar. ‘La llengua és patrimoni de tots i no es pot fer-ne aquest ús inadequat per legítimes que siguin les reivindicacions’, va afirmar a VilaWeb el secretari general d’UGT, Josep Maria Àlvarez. D’altra banda, algunes comissaries, com la de Vic, havien decidit ja aquesta nit de no donar suport a la mesura, qualificada per alguns agents de molt desaforntunada i sense sentit.

D’altra banda, però, un grup de mossos ha rebut a Lloret Artur Mas cantant el ‘Viva España’ i fent onejar una bandera espanyola. En aquest mateix acte Mas ha fet una defensa de la llengua com a un dels símbols i de la identitat del país.

Àlvarez va dir, també, que havia parlat amb el secretari general del sindicat SAP-UGT i que coincideixen en el respecte pel català i en no considerar correcte l’utilització de la llengua en aquesta reivindicació. ‘No només desautoritzem aquesta manera de protestar, sinó que condemnem que es recorri a la llengua com una arma de confrontació perquè és patrimoni de tots els catalans’, va dir Àlvarez.

‘Nosaltres tenim una posició molt clara amb la llengua i no canvia en absolut cap qüestió, i tenim una línia claríssima sobre el que és un sindicat nacional de Catalunya’, va declarar també ahir a VilaWeb la portaveu de CCOO, Dolors Llobet, que va afegir: ‘Pel que fa a la nostra llengua nosaltres tenim programes fins i tot de promoció de l’ús social de la llengua. I la llengua és un dret, ho tenim claríssim. Aquesta és una posició d’un sindicat que no consta en cap reivindicació que ens hagi arribat de mossos i que no té res a veure amb la posició oficial de Comissions Obreres, que continua essent la mateixa: l’aposta per la llengua catalana i per a la seva normalització. Esbrinarem aquesta qüestió, i veurem què ha passat: si és un estirabot o si és una qüestió que va més enllà’.

Hores abans, el portaveu del sindicat de mossos d’esquadra SME-CCOO, Toni Castejón, havia justificat la mesura. En declaracions a Nació Digital va dir: ‘Com que a Interior li farà mal la llengua, doncs anem contra llengua’.

Per la seva banda, el portaveu de SAP-UGT, Valentín Anadón, havia explicat a VilaWeb que ho feien perquè ‘a aquest govern nacionalista de CiU li importen més les qüestions d’imatge que no de seguretat’. I havia demanat que les seves declaracions fossin publicades en castellà.

Abandonen l’ocupació de les comissaries

D’altra banda, els sindicats de mossos han abandonat l’ocupació de diverses comissaries, car han acordat amb el departament d’Interior de reprendre les converses sobre les retallades de les seves condicions salarials i de treball i d’establir una via de diàlge. Amb tot, els sindicats han avisat que si aquestes negociacions no avancen, ja preparen noves formes de protesta, algunes de les quals poden ser ‘sorprenents’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any