Escòcia posa rumb a la independència

  • El referèndum es farà la tardor del 2014 · Alex Salmond s'oposa a la 'ingerència del govern britànic'

VilaWeb
Redacció
11.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre escocès Alex Salmond va anunciar ahir que Escòcia faria el referèndum d’independència la tardor del 2014, i que no pensava pas fer cas de l’exigència del govern britànic de fer el referèndum dins els divuit mesos vinents: ‘Ha de ser un referèndum fet a Escòcia i discutit al parlament escocès. Si el govern de Westminster respecta això, no ens barallem gaire.’ Per Salmond, fer el referèndum el 2014 permet de preparar adequadament una consulta que serà ‘la decisió més important d’Escòcia des de fa tres-cents anys’.

Salmond va fer una intervenció molt dura contra el primer ministre Cameron, al qual el va acusar d’ingerir-se en els afers escocesos. I va recordar que en el programa electoral de l’SNP es parlava d’un referèndum a la segona meitat de la legislatura, que seria el 2014. Els independentistes escocesos volen fer coincidir el referèndum amb l’aniversari de la victòria de Bannockburn, la més famosa victòria dels exèrcits escocesos sobre els anglesos.

Salmond respon les paraules de Cameron quan aquest afirmava dilluns que esperar més de divuit mesos era ‘un desastre’ perquè creava encara més incertesa enmig de la crisi. El primer ministre escocès va dir ahir que ‘el que és un desastre és la política econòmica de la coalició entre conservadors i liberal-demòcrates que impacta negativament sobre l’economia escocesa’. ‘Els termes del referèndum no els dictarà el govern del Regne Unit: aquests dies ja han passat a la història’, va assegurar un portaveu del govern escocès.

Londres, disposada a transferir el poder per organitzar la consulta a Edimburg

‘El parlament escocès no pot legislar sobre temes reservats a Londres, entre ells la constitució, incloent la unió entre Escòcia i Anglaterra’, va defensar ahir en una intervenció a Westminster el ministre britànic d’Afers escocesos, Michael Moore. El ministre va destacar, però, que el govern de David Cameron ‘està disposat a transferir el poder’ per organitzar la consulta a Edimburg.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any