Llibres il·lustrats i de gran format

  • Les festes de Nadal i Reis continuen oferint obres profusament il·lustrades de tema concret

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
20.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre els llibres de gran format, il·lustrats, pensats com a regal per a aquestes festes, n’hi ha de tema insistent: la ciutat de Barcelona, amb racons, història, gent… N’hem seleccionat el de la Barcelona burgesa narrada per Lluís Permanyer, amb fotos del gran Bragulí. Però l’oferta és molt més extensa. També hi ha ‘Barcelona. 50 indrets amb encant’ de Joaquim Roglan i Jordi Longàs (Cossetània) o ‘3D Màgic Gaudí’ de Gabi Beneyto i Daniel Giralt-Miracle (Angle). També hem triat el volum dedicat a les col·leccions del Gòtic del MNAC; els paisatges fortificats del País Valencià, de la col·lecció Grans Obres de Bromera; i ‘Els elements. Una exploració visual de tots els àtoms de l’univers’ de Theodore Gray (PUV, UAB, IEC), aquest per als amants de la ciència.

Vides privades de la Barcelona burgesa, Lluís Permanyer
Angle Editorial

Lluís Permanyer ha consultat una quarantena de dipòsits fotogràfics d’algunes de les grans famílies barcelonines. Amb aquest material ha anat definint les interioritats d’aquesta burgesia: el temps dedicat a les formes de lleure, la varietat de diversions i d’afeccions privades, les celebracions, les festes particulars, les formes de relació privada… Tot allò que no solia sortir de casa, de la família. Les anècdotes se succeeixen i també alguna descoberta: a través de les confidències dels hereus de la merceria Corset Mary (ja desapareguda), Permanyer va esbrinar que la part més baixa del carrer d’Aribau havia estat la zona de moda on els burgesos ‘posaven un piset’ a les amants.

L’any passat Permanyer ja va publicar ‘L’esplendor de la Barcelona burgesa’ a Angle, amb gran èxit (sis edicions fins ara).

 

La Barcelona d’ahir. El llegat fotogràfic dels Brangulí, Guillem Huertas
Edicions 62

Josep Brangulí va ser un pioner del fotoperiodisme i autor d’algunes de les millors instantànies de la transformació de la Barcelona de la primera meitat de segle XX. Després els seus fills Joaquim i Xavier encara van acréixer aquest llegat fotogràfic. Avui aquestes fotografies, que es compten per milers, es conserven a l’Arxiu Nacional de Catalunya. El fotògraf Guillem Huertas n’ha fet una selecció i hi ha posat els peus, per situar el lector. Huertas, parlant de Josep Brangulí, diu que ‘va utilitzar les persones com una unitat de mesura en els enquadraments, cosa ideal per a explicar la història en imatges’.

NO fa gaire el CCCB va exposar per primera vegada l’obra de Brangulí a ‘Brangulí. Barcelona 1909-1945’.

http://www.cccb.org/ca/exposicio-brangul-35958

 

El Gòtic a les col·leccions del MNAC, Rafael Cornudella, Cèsar Favà i Guadaira Macías
Lunwerg Editores

El volum és un recorregut per les sales del Museu (remodelades l’any passat), un relat general, rigorós i actualitzat, de l’art català dels últims segles de l’edat mitjana, d’acord amb les últimes aportacions científiques. Els autors, que són els conservadors de l’àrea del gòtic del MNAC, descriuen aquest període, d’una enorme creativitat en la literatura, l’art i l’arquitectura del nostre país. Tant és així que l’art català en conjunt, i els artistes catalans més notables, com els Bassa, Jaume Cascalls, els germans Serra, Lluís Borrassà, Pere Joan, Bernat Martorell o Jaume Huguet, són avui imprescindibles per a entendre l’art de l’Europa occidental d’aquest període.

Els autors també adverteixen que el MNAC ‘és l’única institució de l’estat espanyol que mostra un ventall ampli i diversificat del que fou la producció artística de l’antiga Corona d’Aragó entre els segles XIII i XV’ (sobretot catalana, però també valenciana i aragonesa, si bé amb poca representació de la pintura mallorquina).

 

Paisatges fortificats. Torres, muralles i castells a les terres valencianes’, José Manuel Almerich
Bromera

Com ja és habitual, Bromera publica en aquestes dates un volum de la col·lecció Grans Obres. Enguany és un recorregut suggeridor i evocador per les fortaleses del territori valencià i que són part del patrimoni cultural. El volum, profusament il·lustrat i escrit per l’historiador i divulgador del patrimoni cultural valencià, José Manuel Almerich, mostra santuaris i ermites fortificades, ciutats emmurallades, i molts castells enfilats a la roca.

El llibre continua en la línia de difondre el patrimoni natural, oberta amb obres com ‘Espais naturals del litoral valencià’, ‘Espais naturals. Terres interiors valencianes’ i ‘Espais naturals. Paratges per descobrir’.

 

Els elements. Una exploració visual de tots els àtoms de l’univers’,
Theodore Gray
Publicacions de la Universitat de València (PUV), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Institut d’Estudis Catalans (IEC)

Volum de gran format, publicat en aquest Any Internacional de la Química. És un llibre singular que, en 240 pàgines, mostra fotogràficament (més de 500 fotos) els 118 elements de la taula periòdica. La traducció de l’anglès és de Pilar González, membre del IEC i catedràtica de química de la UAB. En paraules de Roald Hoffmann, Premi Nobel de Química: ‘Aquest és el llibre sobre els elements que, en estil i contingut, eclipsa tots els altres’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any