Patxi López qualifica de decisió ‘maldestre’ deixar Amaiur sense grup parlamentari

  • El lehendakari ha mostrat el seu desacord per la decisió de la mesa · Amaiur estudia un pacte amb Geroa Bai per obtenir el grup i recórrer la decisió

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.12.2011 - 14:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern basc, el lehendakari socialista Patxi López, ha mostrat avui el seu descaord vers la decisió de la mesa del congrés espanyol de deixar sense grup parlamentari la coalició independentista basca Amaiur . ‘És una decisió maldestre’, ha dit, argüint, d’una banda, que és una agressió als resultats electorals del 20 de novembre al País Basc, i, de l’altra, que l’esquerra abterzale ‘podrà continuar fent victimisme de la seva situació’. Pel lehendakari, ‘no es pot posar permanentment en solfa la realitat’, ni demanant la il·legalització del partit, ni privant la formació de poder tenir grup propi.

Amaiur, per la seva banda, estudia ara la possibilitat de pactar amb Geroa Bai per tal de complir els requisits reglamentaris per obtenir el grup parlamentari. Ahir, els cinc representants del PP van votar en contra de la creació d’un grup propi d’Amaiur, i els tres del PSOE i el de CiU es van abstenir. La justificació del president del congrés espanyol, Jesús Posada, va ser que no es compleixen tots els requisits del reglament.

Segons Posada, els serveis jurídics han indicat que no es compleixen completament els requisits reglamentaris per no haver arribat al 15% de vots en una de les quatre circumscripcions en les que es va presentar. A Navarra, Amaiur es va quedar amb un 14,86%. En canvi, la mesa va autoritzar la constitució del grup d’UPyD, que ha incorporat ‘temporalment’ el diputat del Foro d’Austúries (FAC) per arribar al 5% del vot estatal que reclama el reglament.

El diputat d’Amaiur Xabier Mikel Errekondo s’ha mostrat convençut, en una entrevista a RNE, que la intenció del PP és d’oposar-se a qualsevol proposta que presentin. Per això ha dit que no calia donar ‘gaires voltes’ a l’obtenció d’un grup propi. També ha afirmat que aquest no era el seu últim objectiu sinó una eina de treball per complir els compromisos amb la societat basca: ‘Amb o sense grup treballarem amb la mateixa determinació’, i ha insistit que Amaiur havia deixat clares les seves línies de treball i la seva posició respecte ETA.

Amaiur té fins a les vuit del vespre d’avui per presentar un recurs a la decisió. La decisió definitiva, que tan sols es pot recórrer al Tribunal Constitucional espanyol, l’adoptarà dilluns la mesa del congrés després d’haver escoltat l’opinió de la junta de portaveus. En aquest sentit, Errekondo ha afirmat que no descartaven ‘cap de les oportunitats de defensa’ que els correspon i ha apuntat que és probable que recorrin la decisió al Constitucional.

La coalició va activar aquest dimarts un mecanisme per intentar esquivar l’aplicació estricta del Reglament. A la sessió constitutiva del Congrés, només van prendre possessió del càrrec de diputats sis dels set representants que havien aconseguit, tots menys el de Navarra, amb l’esperança de poder constituir un grup propi. El setè, el de Navarra, havia de quedar-se al grup mixt i incorporar-se a la resta en el pròxim període de sessions. Però ara la mesa s’hi ha oposat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any