El govern català pensa a demanar un crèdit a l’estat per poder pagar a l’hora

  • Estaria disposat a pagar l'interès que fos, segons el portaveu, Francesc Homs · La Generalitat ajornarà pagaments a pimes i retardarà la paga extra de funcionaris

VilaWeb
Redacció
16.12.2011 - 09:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha reconegut avui que l’executiu es  planteja de demanar un crèdit a l’estat espanyol, mitjançant l’Institut de Crèdit Oficial, per poder resoldre la tensió de tresoreria actual, causada per l’impagament del govern espanyol dels 759 milions. Homs ha dit que tenen damunt la taula aquesta possibilitat per mirar d’evitar el retard en el pagament a empreses i autònoms i l’ajornament d’una part de la paga extra dels treballadors públics.

Homs ha dit, en declaracions a Ràdio 4, que en unes altres vegades, quan hi havia tensions de tresoreria, es podia recórrer al mercat financer amb un crèdit pont, però ara, en canvi, ‘l’aixeta s’ha tancat molt’, i només té accés al crèdit l’estat. El govern estaria ‘disposat a pagar l’interès que fos’ per obtenir el crèdit de l’estat, ha assegurat, i ha recordat que hi ha prou dies fins a final d’any perquè el govern espanyol el faciliti.

També s’ha referit a la proposta d’ERC, ICV i SI d’endarrerir el pagament de la Generalitat a l’estat. Homs ha dit que la proposta era ‘interesant’ però ha advertit que calia tenir en compte les conseqüències: ‘aquí, el drama és que ells tenen la paella pel mànec’.

Endarrerir pagaments a l’estat

Ara, l’anunci de noves mesures del govern català que en aquesta ocasió afecten el pagament als proveïdors i l’endarreriment d’una part de la paga extra de Nadal dels treballadors públics ha encès un altre cop els ànims de l’oposició i els sindicats. ERC, ICV i SI van demanar ahir a la Generalitat que endarrereixi pagaments a l’estat. Reclamen que els incompliments de l’estat no perjudiquin els proveïdors i els funcionaris, i que el govern s’encari amb el govern espanyol.

‘Caldrà dilatar pagaments i establirem un procés afinat que s’aproximi a un estudi cas per cas’, va dir ahir el conseller Andreu Mas-Colell, que va comparèixer per explicar les mesures que pren l’executiu per a sortejar la negativa del govern espanyol a pagar els 759 milions de la disposició addicional tercera de l’estatut.

‘La voluntat és de tornar als terminis de pagament acceptables quan la situació ho permeti. I la situació l’any que ve serà condicionada per la situació financera del nou govern. Cal facilitar les condicions per a no carregar els ajustos de tresoreria als proveïdors’, va explicar el conseller. No va dir quantes empreses es veurien afectades per aquesta disposició, però sí que el no-pagament tindria conseqüències a termini mitjà i llarg, perquè augmentarà la mitjana de dies que el govern tardarà a pagar. ‘Pràcticament totes les empreses, poc o molt, tenen una relació amb la Generalitat’, va admetre Mas-Colell.

Ajornament d’una setmana de la paga extra de Nadal

El conseller també va dir que s’ajornaria una setmana un 20 de la paga extra de Nadal de tots els treballadors del sector públic català. El pagament de les nòmines del desembre es farà el dia 21, però la part de la paga extra no es cobrarà fins el dia 28.

Abans de fer públiques aquestes mesures Mas-Colell va explicar les condicions en què es troba la Generalitat. Va recalcar que l’accés al crèdit era pràcticament nul, i que el no-cobrament dels 759 milions era un cop dramàtic a la tresoreria i obligava a adoptar ‘mesures d’excepció’. També va anunciar que ahir mateix havia presentat al Ministeri d’Economia el requeriment previ al recurs contenciós administratiu per a exigir el pagament.

Nadal demana si ‘és una mesura de força’

El cap del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, considera ‘una mica fort’ que el govern lligui un problema concret de manca de pagament i l’endarreriment de la paga extra de Nadal dels treballadors públics. ‘Ens sembla excessiu i exagerat’, va afirmar, abans de demanar una explicació ‘més entenedora i extensa’ perquè no hi hagi cap dubte que ‘no és una mesura de força, sinó l’única possible, donada la situació’.

Millo demanarà ‘responsabilitats’ si no es resol

A banda deixar clar el ‘miserable engany’ del PSOE per la manca de pagament, Enric Millo (PP) va demanar al govern que deslligués aquests diners de les nòmines, perquè són d’una partida d’infrastructures. A més, considera inacceptable que ara hom vulgui emmascarar els errors d’una ‘planificació de tresoreria deficient’. I amenaça que, si no es resol aquesta insòlita suspensió de pagaments, el PP demanarà responsabilitats.

Herrera proposa de deixar de pagar a l’estat

El cap d’ICV, Joan Herrera, va proposar que la Generalitat ajornés els pagaments de la seguretat social i de l’IRPF dels funcionaris a l’estat, proporcionalment al deute de Madrid a Catalunya, atès que és l’estat el causant del problema. Per tant, va demanar al govern ‘valentia amb l’administració que no compleix’, en lloc d’afectar la funció pública, que ja sembla que hi tingui una obsessió.

Simó vol que la festa la paguin els  incomplidors’

Després de dir que el no-pagament de l’estat era un ’acte de barroeria’, la diputada republicana Anna Simó va reclamar a la Generalitat ‘que negociés i fes pagar la festa als incomplidors’, com ja va fer Xavier Trias quan era conseller de Salut. Simó també va criticar la ‘mala previsió financera’ dels qui ja ‘fa un any que governen’.

Uriel Bertran insisteix en el ‘tancament de caixes’

Des de Solidaritat Catalana per la independència, Uriel Bertran va anar més enllà i va reivindicar el ‘tancament de caixes’. Amb aquest objectiu, el seu grup entrarà una declaració institucional perquè la voti la pròxima junta de portaveus del parlament. ‘Quan una empresa no pot pagar les nòmines i els proveïdors és que la situació és dramàtica’, va manifestar Bertran, que veu la Generalitat ‘portant a l’abisme treballadors i empreses’.

Els sindicats proven d’entrar a la conferència de premsa de Mas-Colell i Homs

Els sindicats es van aixecar ahir de la reunió que tenien amb membres del govern del Departament de Governació i van fer cap al Palau de la Generalitat per provar d’entrar a la conferència de premsa del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i del portaveu del govern, Francesc Homs, però no els ho van autoritzar.

Els sindicats es declaren ‘indignats i menystinguts’ perquè, diue, no els van voler avançar la informació que s’havia d’anunciar.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any