La tertúlia proscrita

Junqueras: ‘Potser la millor que pot fer Duran és deixar la política’

  • 'La dignitat nacional no pot estar en un pacte del Majestic', diu el president d'ERC

VilaWeb
Redacció
15.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va endurir ahir el to envers Josep Antoni Duran i Lleida. ‘Potser la millor que pot fer Duran i Lleida és deixar de ser diputat, deixar la política i fer alguna cosa pel país.’ De passada, va qüestionar que el candidat de CiU hagués fet cap aportació significativa de caràcter intel·lectual, econòmic, polític o social aquests últims trenta-dos anys de democràcia: ‘El 1979 ell ja era diputat, i jo anava a cinquè de primària.’ Finalment, va demanar i gairebé exigir a tothom que cregui que ha de votar per ‘dignitat nacional’ que no voti al candidat de la federació nacionalista.

‘És indigne que ningú apel·li a la dignitat nacional catalana per justificar un govern de concentració a Madrid’, va dir Junqueras en relació amb unes declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida. Pel president d’ERC, tothom qui hagi estimat el país aquests darrers trenta-dos anys no es mereix que ningú jugui amb un concepte tan elevat com el de la dignitat nacional i, per això, prega, demana i ‘gairebé exigeix’ que la gent no voti Duran. 

‘La dignitat nacional no pot estar en un pacte del Majestic’ ni a cedir el control de la diputació de Barcelona al PP o a liquidar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.’ Junqueras va demanar, doncs, als votants d’Esquerra que no deixessin que la gent que tradicionalment vota CiU s’equivoqués.

Durant els trenta-dos anys de diputat de Duran al parlament i al congrés, Junqueras va recordar que ell havia obtingut alguns títols universitaris, havia escrit llibres, havia estat professor universitari, havia investigat als arxius del Vaticà i havia col·laborat a programes de ràdio i televisió, però, sobretot, s’havia dedicat a construir acords entre els ciutadans del país. ‘Em sento legitimat per a demanar el vot dels catalans que s’estimen el país i els demano que no votin el senyor Duran. Que votin l’única candidatura independentista que es presenta i que sí que té per objectiu de defensar la dignitat nacional del nostre país.’

Les crítiques de Junqueras també van tocar la ‘dèria’ del candidat de CiU d’arribar a ser ministre. ‘De primer ho va intentar amb els socialistes, després amb els populars i ara amb tots alhora.’ I va ironitzar que, en el govern de concentració a Madrid que proposa Duran, ‘potser només li tocaria una direcció general’, de tants que opten a les cadires ministerials.

Junqueras va ser el cap de cartell del míting de la coalició independentista al Mercat Vell de Mollet del Vallès, en què no va participar el cap de llista, Alfred Bosch. Uns dos-cents assistents van poder escoltar, doncs, el cap d’Esquerra, el secretari de la direcció nacional de Reagrupament, Ignasi Planes, i el batlle de Caldes de Montbui, el republicà Jordi Solé.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any