Mascarell arremet contra els dimissionaris del CoNCA

  • Defensa que ha de fer política cultural i que els diners no els ha de gestionar el sector

VilaWeb
M.S.
07.11.2011 - 18:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest migdia, deu dels onze membres del CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) han dimitit en bloc, inclòs el president, Francesc Guardans (comunicat). Raó: diuen que la Llei Omnibus retalla les competències i treu tot sentit i la raó de ser de la institució. La decisió, radical, dura, perjudica la imatge de la conselleria. Davant la gravetat del fet, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha enviat un altre comunicat i ha convocat els mitjans aquesta tarda. Preguntat sobre com es podia haver arribat a aquesta situació, el conseller ha contestat que ‘la voluntat de diàleg ha estat plena, però veig que la idea de reformar implica moltes reticències i moltes dificultats. I ha reblat la resposta dient: ‘De vegades els càstings dificulten les coses’, en una clara al·lusió als deu membres dimissionaris: l’advocat Francesc Guardans, el filòsof Xavier Antich, les cineastes Sílvia Munt i Rosa Vergés, la galerista Chantal Grande, la gestora cultural Marta Oliveres, el pianista Manel Camp, l’escriptor Jordi Coca, el poeta Manuel Forcano i el dissenyador i arquitecte Juli Capella. Només la crítica d’art Pilar Parcerisas no ha dimitit.

 En unes declaracions marcadament jacobines, Ferran Mascarell ha negat que el CoNCA perdi l’esperit  fundacional, però s’ha contradit quan s’ha reafirmat dient: ‘No pot ser que el conseller hagi de demanar per favor quines polítiques es faran l’any que ve. Alguns tenim la responsabilitat de donar resposta al sector cultural.’ Perquè la creació del CoNCA tenia molt a veure amb la pressió dels creadors per crear un organisme que gestionés els ajuts a la creació des d’una posició al marge del govern i del coseller de torn. Un organisme que quedés al marge dels va i vens de la política.

Però la concepció de Mascarell al capdavant de la política cultural de la Generalitat no va en aquesta direcció, tot el contrari, retorna al fer clàssic de les polítiques culturals. I les seves paraules ho han deixat ben clar: ‘La reforma del CoNCA s’emmarca en un debat més ampli, la reforma del sistema cultural públic, perquè avui per avui és poc operatiu i molt repetitiu. El que busquem és fer polítiques més eficients. Per exemple, en el sector de la dansa, què s’ha de potenciar, les produccions o els ‘bolos’? Jo sé el que cal potenciar. Doncs, si ho sé, he d’esperar tres anys a fer la reforma? No, les polítiques s’han de fer. Tinc la convicció que he de fer política, política cultural.’

Preguntat sobre el risc de tant de personalisme, Mascarell ha assegurat que cap sector té tants organismes ni entitats d’intermediació com el de la cultura. I s’ha negat a permetre que la conselleria doni els diners al sector perquè se’ls reparteixi.

Els tres repartidors de la finestreta única

Mascarell ha portat la Llei del CoNCA al Parlament dins la Llei Omnibus, i la modificació més significativa és precisament que li treu les atribucions de repartiment dels ajuts que fins ara tenia. El conseller ha dit: ‘En la llei que ara és en procés d’aprovació al Parlament es proposa la creació d’un organisme que sintitzi totes les finestres de subvencions que existeixen, unes sis, en una finestra única. D’aquesta manera s’estalviaran entre tres i quatre milions d’euros. I l’adjudicació dels ajuts serà un procés públic i transparent: seran tres les persones de reconegut prestigi que atorgaran els ajuts (un tècnic, un membre designat pel CoNCA i un designat per la conselleria). I això amb la intenció de desgovernalitzar i desgremialitzar els ajuts.’

Una de les denúncies que han fet els dimissionaris del CoNCA és el fet que els ajuts de l’ICIC no passaran per aquesta finestreta única . Mascarell ha respòs que amb la finalitat de no col·lapsar el sistema i per treballar millor, en una primera fase els ajuts de l’ICIC no s’incorporaran sinó que s’hi aniran intergrant progressivament.

El conseller ha insistit en què després de tres anys, cal reformar el CoNCA per millorar l’organisme en un context general de reforma de l’administració. I està convençut que en sortirà un organisme millor i amb majors atribucions. N’ha destacat, per exemple, que el CoNCA passi a  fer una auditoria cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any