Junqueras relleva Puigcercós al congrés d’Esquerra

  • Els republicans renoven la direcció i certifiquen el canvi de rumb de l'estratègia política

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president electe d’Esquerra, Oriol Junqueras, pren avui possessió formal al congrés del partit, juntament amb Marta Rovira, nova secretària general, i deixa enrere una etapa del partit marcada per l’aposta pels dos governs tripartits. Joan Puigcercós s’acomiadarà de la militància en qualitat de president amb l’informe de gestió, després d’haver fet un pas enrere pels mals resultats electorals del partit. El 26è congrés d’ERC validarà la ponència política (pdf) que marcarà el nou rumb estratègic dels republicans.

El congrés tanca una etapa de poc més de tres anys amb Puigcercós i Ridao al capdavant del partit. A diferència de l’últim congrés celebrat el juny del 2008, que va tenir quatre candidatures diferents, aquesta vegada s’arriba a la cita sense conflictes interns i amb els membres de la nova direcció ja consensuats. Per tant, tot fa pensar que serà un congrés tranquil i sense grans sorpreses que farà balanç de la presidència de Puigcercós però, sobretot, marcarà un nou full de ruta del partit.

La ponència política que se sotmetrà a votació aposta per passar pàgina dels pactes del tripartit i fixa la geometria variable com a estratègia. El text estableix la ‘fi d’un cicle polític’ i aposta per ‘combinar la responsabilitat amb la coherència i la vocació pròpia d’una força política independentista’. Per tot plegat, la ponència conclou que ‘s’imposa una nova política de pactes de geometria variable’.

Pel que fa a la proposta sobre els estatuts del partit, el text que es debatrà proposa un canvi del sistema d’elecció perquè en una mateixa votació s’esculli el president i secretari del partit, així com els membres de l’executiva i el programa polític. Fins ara, s’ha fet en dos temps diferents. Primer s’han escollit els dos principals càrrecs del partit i després s’ha celebrat un congrés per decidir l’equip de la direcció i l’estratègia política. A més, els estatuts també plantegen que hi hagi una segona volta si la direcció té menys d’un 50% menys de suports, com va passar en el passat congrés amb l’elecció de Joan Puigcercós i Joan Ridao.

A més de la proclamació dels resultats de les eleccions internes a la presidència, la secretaria general i la candidatura de les eleccions espanyoles del 17 de setembre, el congrés elegeix els membres de l’executiva nacional i del consell nacional. La nova direcció tindrà com a pilars forts a Lluís Salvadó, secretari general adjunt, Jordi Solé, vice-secretari general de política internacional, Ester Capella, vice-secretària general d’acció política i dona, Eduard López, vice-secretari general de coordinació interna i territori, i Oriol Amorós, vice-secretari general de comunicació i estratègia.

La llista completa dels candidats a formar part de la direcció del partit és formada per Lluís Salvadó, a la secretaria general adjunta; Jordi Solé, vice-secretaria general de política internacional i relacions institucionals; Elisabet Nebrera, secretaria nacional de política internacional; Jordi Fàbrega, secretaria nacional d’entorn; Lluís Pérez, secretaria nacional d’innovació política; Ester Capella, vice-secretaria general d’acció política i dona; Ricard Martínez, secretaria nacional de política territorial; Pere Culell, secretaria nacional de política social i ciutadania; Albert Castellanos, secretaria nacional de política econòmica i treball; Maria Mercè Roca, secretaria nacional de política cultural i educació; Eduard López, vice-secretaria general de coordinació interna i territori; Marc Sanglas, secretaria nacional de política municipal; Josep Carrapiço, secretaria nacional d’organització; Jordi Roig, secretaria nacional de finances i administració; Oriol Amorós, vice-secretaria general de comunicació i estratègia; Guillem Clapés, secretaria nacional d’imatge i comunicació; Meius Ferrés, secretaria nacional de partit en xarxa; i Cesc Iglesias, secretaria nacional d’estratègia i anàlisi electoral.

El congrés, que és previst que es faci entre les 9 del matí i fins a les 12 de la nit, es fa a l’Auditori de Girona i s’hi han inscrit més de dos mil dos-cents militants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any