Cop franco-espanyol al corredor mediterrani

  • Els ministres Blanco i Mariani demanen explícitament el corredor Saragossa-Pau a la comissió i no esmenten gens ni mica el corredor ferroviari mediterrani Blanco declara que aquesta posició no és incompatible amb el corredor mediterrani però defuig donar-li el mateix relleu

VilaWeb
Redacció
29.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els govern espanyol i francès van pactar (nota espanyola i nota francesa) ahir a París que recomanarien el corredor entre Pau i Saragossa com a projecte prioritari de les xarxes transeuropees. En canvi, no fan la més mínima referència al corredor mediterrani, l’alternativa al corredor central. 

 

L’economista Germà Bel, que en un primer moment havia avisat que no hi havia una nota oficial francesa, va reaccionar-hi, després, a Twitter amb un expressiu ‘desolador‘. La nota oficial dels dos governs diu de manera contundent que Espanya i França demanen la inclusió de la ruta Canfranc-Pau dins les xarxes transeuropees de transport i no fa ni una sola referència al corredor ferroviari mediterrani. En canvi, quan parla de carreteres sí que n’esmenta algunes del nostre país i demana que s’incloguin a les xarxes transeuropees.

L’eurodiputat Ramon Tremosa va reaccionar a la notícia amb un missatge de Twitter dient que la decisió era electoralista i que no necessàriament tancava la porta al corredor mediterrani. En aquest mateix sentit es van expressar alguns polítics, que consideren que la decisió té molt a veure amb la realitat electoral. El conseller Recorder va dir que havia parlat per telèfon amb el ministre espanyol i que aquest li havia ‘refermat l’opció pel corredor mediterrani’.

En una conferència de premsa posterior a la signatura de l’acord el ministre espanyol va dir que aquest no excloïa forçosament el corredor mediterrani i que els dos governs solament havien volgut insistir en la necessitat del corredor central, que no és ni planificat. Però no va voler aclarir per què la nota no feia ni una referència al corredor mediterrani ni per què solament reclamava per escrit i oficialment el corredor central.

La polèmica, de Twitter al parlament

El primer a parlar de l’acord fou el corresponsal de TV3 a País, Toni Cruanyes. La notícia va córrer com la pólvora ahir al vespre, i va arribar a l’hemicicle del Parlament de Catalunya, ocupat en el debat de política general. El diputat de Solidaritat Alfons López Tena va aprofitar el seu torn per comunicar la notícia, i el president Mas el va contradir visblement amb el dit.

El conseller de Territori, Lluís Recoder, va dir a Twitter que ell i el president del grup del PSC al parlament, Joaquim Nadal, havien parlat amb el ministre Blanco i que aquest els havia negat que el corredor mediterrani passés darrere del central.

La xarxa ja bullia amb reaccions a l’acord franco-espanyol quan el Ministeri de Foment espanyol va enviar un piulet al corresponsal de TV3 dient una cosa que no consta a la nota: ‘Espanya i França refermen el compromís amb tots dos corredors ferroviaris, incloent-hi el mediterrani’.

Podeu veure la narració dels fets en aquest especial mutimèdia preparat pel director de VilaWeb, Vicent Partal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any