Salut proposa ajornar el pagament de complements salarials fins el 2012 i retallar la paga extra de Nadal

  • La mesura ha estat proposada en la reunió amb els sindicats, que en desconfien

VilaWeb
Redacció
26.09.2011 - 16:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha proposat als sindicats de retallar a la meitat la paga extra de Nadal i d’ajornar fins l’any que ve els pagaments de guàrdies i complements dels tres mesos vinents. Amb aquestes mesures preveu reduir el dèficit del departament de Salut en 45 milions d’euros d’ara fins al 31 de desembre. La reunió entre ambdues parts s’ha allargat més de tres hores. Ara els representants dels treballadors tenen temps fins dijous per acceptar o no la proposta. Amb tot, avui els sindicats ja han mostrat la seva discrepància i el recel respecte les propostes de Salut.

El departament de Salut va proposar divendres passat de retallar i endarrerir complements i guàrdies dels metges dels hospitals públic, fet que va alertar els sindicats. La proposta d’avui afecta tots els treballadors de la sanitat pública però, en teoria, hauria de permetre que no s’acomiadessin més interins i substituts. Però els sindicats no hi confien.

La proposta de la Generalitat preveu que el complement de destinació que cobren els treballadors es redueixi menys d’un 33% els tres mesos vinents, segons la categoria laboral. La xifra s’acumularia en el pagament del desembre, quan la paga extra de Nadal es reduiria prop de la meitat. Així, un cap de servei d’hospital pot perdre 1.248 euros; un metge, al voltant dels 870 euros; i un zelador, uns 420 euros. El govern calcula que aquesta mesura permetrà estalviar uns 25 milions. La resta, fins als 45 milions, preveu estalviar-la a partir d’ajornar el pagament de complements, com per exemple el de carrera professional, entre novembre i febrer. A més, Salut proposa que les guàrdies es paguin al cap de seixanta dies, i no el mes següent com ara, fet que suposaria pagar les guàrdies de novembre i desembre a partir del gener.

Els sindicats no són els únics que discrepen de les mesures proposades per Salut. Així, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, considera que no es poden assumir més retallades en els salaris dels metges. Vilardell ha recordat que alguns metges ja han vist retallat el seu sou un 20%, per això troba lògic que els professionals de la salut ‘alcin la veu’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any