Escola Valenciana denuncia el ‘blocatge’ de la conselleria a l’ensenyament en valencià

  • L'entitat alerta que enguany per primera vegada en la història ha disminuït el percentatge de matriculació a causa de la denegació d'obertura noves línies

VilaWeb
Redacció
24.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana denuncia amb un comunicat que l’ensenyament en valencià pateix el blocatge de la conselleria d’Educació que ha fet que enguany per primera vegada en la història disminueixi el nombre d’estudiants en valencià. En opinió de l’entitat, el 28% d’alumnes matriculats en valencià contrasta amb el manteniment de la demanda i respon a ‘una estratègia impulsada els últims anys basada en l’eliminació i denegació d’obertura de noves línies, la supressió de la figura d’assessor de valencià, l’eliminació de les reunions informatives als pares i mares i la suspensió de la campanya de difusió’. Escola Valenciana denuncia que només un 41% dels centres ofereixen la possibilitat d’estudiar en valencià.

‘Mentre es parla públicament de plurilingüisme per darrere s’ofeguen els programes que millors resultats donen en coneixement de llengües, que són els que tenen el valencià com a llengua vehicular’, afirma l’entitat en el comunicat.

Escola Valenciana assegura que la conselleria d’Educació ‘imposa l’ensenyament vehicular en castellà en quasi el 60% de centres valencians’. L’entitat ha fet públic avui que el curs 2011-12 és el primer des de l’aprovació de la Llei d’ús i ensenyament del valencià de l’any 1983 en que el percentatge de la matrícula d’ensenyament en valencià no ha crescut, passant del 29% al 28%. L’ensenyament en valencià havia crescut en els darrers 28 anys entre el 3% i el 15% anual.

La xifra d’alumnes matriculats (infantil, primària, secundària) és de 784.191 alumnes, dels quals 222.907 estudien en valencià, un 28% del total. El curs passat la xifra d’alumnes matriculats en valencià era d’un 29%, 222.236 de 764.972 en total. Tot i que ha augmentat la xifra total d’alumnes en valencià el percentatge és menor per primera vegada.

Segons l’estudi que Escola Valenciana va realitzar el curs 2009-10, en 270 centres educatius de poblacions de més de 40.000 habitants, allà on es pot triar valencià o castellà més del 50% de famílies trien l’opció de valencià. Però el fet és que només el 41,8% de centres, 1.081, oferten ensenyament en valencià.

‘Exigim que es deixen de boicotejar els processos d’obertura de noves línies en valencià i que es recupere el procés informatiu dirigit als pares. No es cobreix la demanda de matriculació en valencià i l’administració ha de donar resposta enlloc de perpetuar la discriminació’, reclama Escola Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any