Polèmica per la retirada de l’acusació contra Sentandreu

  • Acció Popular contra la Impunitat deplora que es debiliti la qualitat democràtica

VilaWeb
Redacció
20.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vista del judici a Juan García Sentandreu, dirigent de Coalición Valenciana, un grup d’ultradreta, pels insults i l’intent d’agressió a Joan Laporta en un acte de Solidaritat Catalana per la Independència, torna a fer veure que els grups d’extrema-dreta que actuen al País Valencià tenen patent d’impunitat. La decisió de la fiscalia de retirar l’acusació contra Sentandreu ha alertat entitats com Acció Popular contra la Impunitat (APCI), que entén que la impunitat de l’extrema-dreta debilita la qualitat democràtica.

La plataforma Acció Popular Contra la Impunitat va enviar ahir un comunicat en el qual considera que els fets jutjats ‘no es limiten a un atac contra una persona determinada sinó contra tots i totes els assistents a l’acte electoral, que van patir la coacció i l’amenaça d’un grup d’ultradretans a dintre i a fora de l’hotel on es va celebrar el míting’.

La plataforma denuncia que ‘l’acció de l’extrema dreta a València gaudeix d’una incomprensible i eterna impunitat que debilita la qualitat democràtica del País i sotmet les víctimes habituals a un assetjament constant que poques vegades te conseqüències penals’. A més, lamenta que la fiscalia no consideri delicte ‘l’atac a un acte electoral d’una formació democràtica i legal, avui amb representació al Parlament de Catalunya, i done així més motius a l’extrema dreta per tornar a atacar de nou, emparada sempre per una inexplicable impunitat’.

Els dirigents de Solidaritat que van assistir ahir al judici, Alfons López Tena, Uriel Bertran, Toni Strubell i Josep Guia (PSAN), van explicar en un comunicat que la decisió de la fiscalia ha estat motivada per l’absència de Joan Laporta al judici.

Segons que expliquen, els denunciats van dir al judici que només havien insultat i agredit Joan Laporta, i com que aquest no s’havia presentat, la fiscalia va acabar optant per retirar l’acusació. Fa un any, en un acte electoral de Solidaritat a València, un grup de gent que es trobava a l’entrada de l’edifici els va insultar, empènyer i van fer córrer un esprai irritant que va afectar les vies respiratòries i els ulls de diverses persones.

‘Estem parlant aquí d’uns feixistes i espanyolistes que es dediquen a atemorir la gent, amb tota la impunitat que fan que abans de fer els actes els anuncien i després públicament diuen que ho han fet a la premsa’, lamenta López Tena.

Josep Guia, del PSAN, denuncia que especialment a la ciutat de València ‘es produeixen moltes agressions que queden impunes’ i ha celebrat que aquesta vegada ‘les portem a judici per ajudar a la netedat democràtica d’actuació política, cívica o cultural’.

L’advocada de SI considera provat que l’acte estava organitzat ja que s’havia convocat per fòrums d’internet i que el dirigent del grup, García Sentandreu, havia amenaçat mitjançant un article d’opinió d’una ‘resposta hostil’ als dirigent que anessin a València.

Ara que la fiscalia ha retirat l’acusació, la jutgessa haurà de decidir si li dóna la raó o bé continua endavant el judici contra Sentandreu.

A Juan García Sentandreu se li demana una multa de 20 dies a raó de 100 euros per dia per cadascuna de dos faltes, en haver anunciat la seva actuació els dies anteriors mitjançant un article a la premsa. A la resta d’acusats, se li demanen multes de 15 dies a raó de 60 euros al dia per cadascuna de les dos multes.

A més, en concepte de responsabilitat civil per dany social, considerant que hi havia quatre representants polítics escollits pels ciutadans per al Parlament de Catlunya, es demana una indemnització de 3.000 euros a cada diputat i de 2.000 euros a Josep Guia com a organitzador de l’acte.

L’advocada, Mercè Teodoro, va justificar les peticions considerant provat que es tractava d’un acte organitzat col·lectivament, premeditat i especialment greu perquè pretenia ‘boicotar el pluralisme i la llibertat d’expressió i assetjar càrrecs públics representants de la voluntat popular’.

García Sentandreu és un habitual en els incidents de l’extrema dreta valenciana. Per exemple, també va participar, al juliol, en l’agressió als assistents a la presentació a la FNAC del llibre de Vicent Flor ‘Noves glòries a Espanya’. Per algunes organitzacions és important que Sentandreu vagi a judici, atès que durant anys i panys ha actuat amb plena impunitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any