La fiscalia retira l’acusació contra García Sentandreu

  • Dirigents de SI atribueixen la decisió a l'absència de Laporta al judici

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.09.2011 - 14:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia ha retirat l’acusació contra Juan García Sentandreu, dirigent de la ultra-dretana Coalición Valenciana, pels insults i l’intent d’agressió contra Joan Laporta en un acte de Solidaritat Catalana per la Independència a València el 23 de gener. Els dirigents de Solidaritat que han assistit al judici, Alfons López Tena, Uriel Bertran, Toni Strubell i Josep Guia (PSAN), diuen en un comunicat que la decisió de la fiscalia ha estat motivada per l’absència de Joan Laporta al judici.

Segons que expliquen, els denunciats han dit al judici que només havien insultat i agredit Joan Laporta, i com que aquest no s’ha presentat, la fiscalia ha acabat optant per retirar l’acusació. ‘Laporta ens planta avui a tots en el judici per les agressions a València fa un any per feixistes i ells guanyen el judici. Lamentable’, ha dit Alfons López Tena a Twitter.

Tanmateix, fonts properes a Laporta han explicat a VilaWeb que el dirigent de Democràcia Catalana, que havia estat citat en condició de testimoni, ja havia avisat fa un temps que seria a l’estranger per motius personals en aquestes dates i que no podria comparèixer al judici.

Tena, Bertran, Strubell i Guia han comparegut avui per declarar com a testimonis, i han explicat que en arribar a l’hotel on es feia l’acte polític de SI, un grup de gent que es trobava a l’entrada de l’edifici els va insultar, empènyer i van fer córrer un esprai irritant que va afectar les vies respiratòries i els ulls de diverses persones. L’advocada de SI ha considerat provat que l’acte estava organitzat ja que s’havia convocat per fòrums d’internet i que el dirigent del grup, García Sentandreu, havia amenaçat mitjançant un article d’opinió d’una ‘resposta hostil’ als dirigent que anessin a València.

Ara que la fiscalia ha retirat l’acusació, la jutgessa haurà de decidir si li dóna la raó o bé continua endavant el judici contra Sentandreu.

Durant la vista, l’advocada que representa els diputats de Solidaritat i el líder del PSAN, Josep Guia, ha exposat davant la jutgessa que els sis acusats haurien vulnerat l’article 633 del Codi Penal, per desordre públic i el 620.2 per amenaces i coaccions. L’acusació ha afegit l’agreujant de motivació ideològica i de discriminació ideològica, en tractar-se d’un acte polític.

A Juan García Sentandreu se li demana una multa de 20 dies a raó de 100 euros per dia per cadascuna de dos faltes, en haver anunciat la seva actuació els dies anteriors mitjançant un article a la premsa. A la resta d’acusats, se li demanen multes de 15 dies a raó de 60 euros al dia per cadascuna de les dos multes.

A més, en concepte de responsabilitat civil per dany social, considerant que hi havia quatre representants polítics escollits pels ciutadans per al Parlament de Catlunya, es demana una indemnització de 3.000 euros a cada diputat i de 2.000 euros a Josep Guia com a organitzador de l’acte.

L’advocada, Mercè Teodoro, ha justificat les peticions considerant provat que es tractava d’un acte organitzat col·lectivament, premeditat i especialment greu perquè pretenia ‘boicotar el pluralisme i la llibertat d’expressió i assetjar càrrecs públics representants de la voluntat popular’.

Gent de Coalición Valenciana, el GAV i España 2000 van provar d’impedir la celebració d’un acte de SI a l’Hotel Astoria. Alguns dels membres de l’extrema dreta, entre els quals el conegut García Sentandreu, van entrar a l’hotel i van tirar un producte irritant a Joan Laporta i altres membres de Solidaritat. La policia va identificar els agressors, que havien estat denunciats per Solidaritat i pel PSAN, que era l’organitzador de l’acte.

García Sentandreu és un habitual en els incidents de l’extrema dreta valenciana. Per exemple, també va participar, al juliol, en l’agressió als assistents a la presentació a la FNAC del llibre de Vicent Flor ‘Noves glòries a Espanya’. Per algunes organitzacions és important que Sentandreu vagi a judici, atès que durant anys i panys ha actuat amb plena impunitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any