Obama defensa la solvència nord-americana

  • 'Som els Estats Units i sempre serem un país de triple A', ha declarat · Les borses europees es desplomen arrossegades per Wall Street, que també tanca amb greu pèrdues

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.08.2011 - 20:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha comparegut per defensar de manera contundent la solvència econòmica del país, arran de la rebaixa en la qualificació del deute que va fer-ne l’agència Standard&Poor’s divendres passat i que ha ocasionat que avui Wall Street obrís amb pèrdues. ‘Els mercat pujaran i baixaran, però som els Estats Units i sempre serem un país de triple A’, ha declarat.

El president nord-americà ha vinculat la rebaixa en la qualificació del deute amb la incertesa sobre les finances del país abans que demòcrates i republicans assolissin, ‘in extremis’, un acord que retornava una certa estabilitat a l’economia nord-americana. En aquest sentit, ha afirmat: ‘Standard&Poor’s dubta del nostre sistema polític, no de la nostra capacitat de pagar el deute’. Obama també ha defensat que es mantinguin les retallades.

Però de poc ha servit el missatge d’Obama. Wall Street ha obert avui la sessió amb greus pèrdues, i ha tancat de la mateixa manera, caient fins al nivell més baix dels últims deu mesos. A més, la davallada amb què ha obert Wall Street ha acabat arrossegant les borses europees, que han tancat amb números vermells.

Les borses europees es desplomen arrossegades per Wall Street

Les borses europees han començat a anar a la baixa poques hores després d’obriir amb optimisme. I és que l’anunci del Banc Central Europeu (BCE) de comprar deute espanyol i italià ha servit per poc més que per calmar la crisi del deute. A primera hora de la tarda, a més, Wall Street començava la sessió amb fortes davallades, com a reacció a la rebaixa de la qualificació del deute nord-americà divendres passat per part de l’agència Standard & Poor’s.

L’eufòria a les borses europees avui només ha durat les primeres hores. Així, l’Íbex 35 ha obert amb guanys del 3%, i l’FTSE MIB de Milà, del 4%. Poc després, però, han tornat les pèrdues i les borses ja no s’han recuperat. La borsa de París ha tancat amb pèrdues del 4,68%; la de Milà, amb pèrdues del 2,35%; i l’Ibex 35, del 2,35%.

L’anunci del BCE, ahir a última hora, i el dels ministres del G-7, que han dit que actuarien per assegurar la liquiditat, han aconseguit calmar, això sí, la crisi del deute. Les primes de risc italiana i espanyola, molt castigades la setmana passada, es troben en xifres moderades, al voltant dels 300 punts.No han calmat tant, però, les borses, que a hores d’ara operen, la majoria d’elles, amb pèrdues. Les borses asiàtiques també han viscut una nova jornada de pèrdues, encara que moderades i lluny de les prediccions més pessimistes.

A Itàlia, on la crisi del deute ha portat el govern a avançar les reformes financeres, un grup de vint-i-quatre empresaris s’han mostrat disposats a comprar títols de deute de l’estat com a mesura per ajudar Itàlia. ‘No romandrem sense fer res mirant com Itàlia es queda sense diners’, afirmen en una carta publicada al diari financer Milano Finanza.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any