L’etiquetatge en català a Catalunya és obligatori a partir d’avui

  • El codi de consum que hi obliga s'aplica per primer cop de forma completa, després d'un any de marge d'adaptació

VilaWeb
Redacció
23.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A partir d’avui, el govern podrà sancionar totes aquelles empreses que no compleixin el codi de consum (pdf), segons el qual tots els productes dirigits al consumidor han d’anar etiquetats, com a mínim, en català. Aquest codi va entrar en vigor l’any pasat, però el procés d’adaptació no ha acabat fns avui. Les empreses han tingt un marge d’un any per preparar els canvis i a partir d’avui, tots els productes dirigits al consumidor que no estiguin com a mínim en català poden ser sancionats.

Al capítol VIII del codi, a l’article 128-1, la llei diu que els consumidors tenen dret a rebre, com a mínim en català, la publicitat, la informació de caràcter fix, la documentació sobre el producte i el seu maneig, les informacions contractuals de qualsevol tipus i les condicions d’ús, entre més. Per tant, equipara, per primera vegada, l’ús del català i el castellà en tots els àmbits de l’etiquetatge.

Una panera amb productes en català per al president

Tal i com apunta Plataforma per la Llengua, aquesta llei està sent incomplida per la gran majoria d’empreses que distribueixen productes a Catalunya. Per això, l’associació va fer arribar ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, una panera amb productes correctament etiquetats en català per recordar al govern que a partir de’avui es podran sancionar totes aquelles empreses que no compleixin. La Plataforma va publicar un informe sobre l’incompliment de la normativa per part de les trenta marques més venudes.

L’entitat considera que la nova reglamentació ha de comportar un canvi substancial en el paisatge del mercat català, on la majoria de productes no s’etiqueten en llengua catalana.
Els consumidors catalanoparlants eren fins ara els únics de la Unió Europea que, tot i constituir un gruix tan important de parlants, no tenien una normativa d’etiquetatge que obligués a l’ús de la llengua catalana. En la resta de casos de llengües amb tants milions de parlants ja se n’havia regulat l’obligatorietat. Fins ara, només hi estaven obligats aquells productes catalans amb denominació d’origen o de qualitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any