El grup socialista i el PP tanquen la porta a l’oficialitat del català a Europa

  • Voten contra la proposta de resolució de CiU, ERC i ICV que instava a aprofitar en canvi de reglament lingüístic per l'adhesió de Croàcia a la UE

VilaWeb
Redacció
30.06.2011 - 13:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup socialista i el PP al congrés espanyol han tombat la proposta de resolució de CiU, ERC i ICV que instava a aprofitar el canvi de reglament lingüístic que deriva de l’adhesió de Croàcia a la Unió Europea per reclamar l’oficialitat del català a les institucions europees. El text recull la petició que eels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Maria Badia (PSC), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) van enviar a l’executiu espanyol a mitjan juny.

El text deia que, d’acord amb les disposicions relatives al règim lingüístic de la UE i al seu compromís de respectar la diversitat lingüística i cultural i els drets dels ciutadans’, ‘aprofités les reformes normatives que duran a erme al Tractat de la UE i al Reglament amb motiu de l’adhesió de Croàcia a la UE per aconseguir que el català disposi de l’estatus de llengua oficial de les institucions de la Unió’.

Els parlamentaris catalans creuen que l’adhesió de Croàcia és una oportunitat d’or que obre vies al català i sostenen, a més, que la mesura no tindria cost per a les institucions europees perquè la majoria dels traductors de l’espanyol a la cambra europea són catalanoparlants.

Els socialistes catalans han presentat una esmena al text, la qual ha estat rebutjada per CiU en considerar-la tèbia. En concret, proposava que la resolució instés el govern espanyol a aprofitar les reformes per ‘aconseguir que les llengües cooficials disposin d’un major reconeixement de les institucions de la UE’ i per ‘facilitar que els ciutadans espanyols puguin relacionar-se amb aquestes institucions en qualsevol d’aquestes llengües cooficials’.

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lamentat que el PSC no hagi estat capaç de votar al congrés el mateix que ‘diu i accepta’ a Catalunya o Europa respecte al català. Segons Duran, l’esmena del PSC s’ha redactat en termes ‘indeterminats i imprecisos’, fet que ha impossibilitat que la federació l’acceptés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any