‘El Delta del Níger concentra les grans qüestions que té avui el món’

  • Entrevista amb Xavier Montanyà, que publica 'L'or negre de la mort' (Empúries) · També llegeix un fragment de l'obra dins la sèrie Escriptors.TV

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al sud de Nigèria hi ha el Delta del Níger, una àrea riquíssima, que produeix el 75% del petroli i del gas de tot el país. Però aquesta riquesa és una maledicció i pot portar a l’extinció del territori. El periodista Xavier Montanyà diu que el Delta del Níger concentra les grans qüestions que que avui té el món: repressió, drets humans, desastre ecològic, acció de les multinacionals, exèrcits privats de seguretat, lluita armada, corrupció, tràfic d’armes… És per això que des del 2006 ha centrat el seu interès en aquella zona. L’any passat hi va estar gairebé un mes. De l’experiència, de la investigació i de les dades i entrevistes recollides i contrastades n’ha acabat fent el llibre ‘L’or negre de la mort‘ (Empúries), organitzat en forma de reportatges periodístics. En l’entrevista (vídeo) Montanyà submergeix el lector en Delta del Níger i en els conflictes greus i poc coneguts que s’hi descabdellen. També llegeix un fragment del llibre dins la sèrie Escriptors.TV (vídeo).

L’interès de Xavier Montanyà per l’Àfrica ve de lluny. Va començar a la Guinea fa molts anys, i es va concretar en el film documental ‘Memòria negra‘, l’aportació més important feta fins ara sobre la colonització i descolonització espanyola de la Guinea Equatorial. 

Xavier Montanyà (Barcelona 1961) és col·laborador habitual de VilaWeb. El maig del 2010 ja va publicar al diari una sèrie de sis reportatges ‘La lluita del Delta del Níger‘, que formen part del llibre suara publicat. De fet, el punt de partença del projecte varen ser dos mails oberts, també publicats a VilaWeb: ‘L’or negre de la mort 1 i 2‘. 

‘La lluita del Delta del Níger’ no era la primera sèrie dedicada al continent africà. Abans, el novembre del 2009, ja n’havia apareguda una altra, ‘Bongoville‘, formada per vint articles, arran de la seva estada de dos mesos a Gabon (ex-colònia francesa) i a São Tomé (ex-colònia portuguesa).

Montanyà també ha publicat ‘Pirates de la llibertat’ (Empúries, 2004), Premi Octavi Pellissa, i ‘La gran evasió. L’heroica fugida dels últims exiliats de Pinochet’ (Ara Llibres, 2006). I és coautor dels documentals ‘Granados y Delgado. Un crimen legal’, Premi FIPA de Plata, el 1996, i ‘Winnipeg. Palabras de un exilio’, i director de ‘Sense llibertat’ i ‘Joan Peiró i la justícia de Franco’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any