Twitter també celebra Joyce

  • La xarxa social se suma a la celebració del Bloomsday

VilaWeb
Redacció
16.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’illa d’Irlanda, i molt especialment la ciutat de Dublín, celebrarà demà l’escriptor més important de la seva història i un dels grans del segle passat: James Joyce. Des de fa molts anys Dublín recorda l’escriptor, cada 16 de juny, en una diada molt especial, anomenada Bloomsday (del personatge principal de la novel·la Ulisses, que relata un dia seu). La celebració coincideix amb el dia en què Joyce i la seva futura dona es van enamorar, episodi més o menys traslladat després a la novel·la. Amb el pas dels anys el Bloomsday ha crescut més i més i ja se celebra en unes quantes ciutats de tot el món (mapa), com Barcelona (pdf). I, enguany, també a Twitter. La iniciativa Ulysses Meets Twitter parteix de la qüestió següent: ‘Què passa quan el món recrea l’obra ‘Ulisses’ de James Joyce en cent quaranta caràcters i alhora?’

Com expliquen els organitzadors, no es tracta pas de reproduir-ne, paraula per paraula, el contingut sencer, perquè seria ‘foll i impossible’; sinó, més aviat, de ‘recrear o de re-imaginar l’experiència lectora d’aquesta novel·la, de cap a cap, dins els límits d’una sèrie de piulades emeses, durant tot el dia, per una legió de voluntaris de tot arreu, que han rebut el nom de ‘tweaders’ (mapa). Els quasi cent fragments de ‘Ulisses’, que es reinterpretaran i es condensaran, es piularan en aquest compte demà cada quart d’hora (programa), de les vuit del matí (hora dublinesa) fins l’endemà a la mateixa hora.

‘Homersea’

La festa de Bloomsday sol disparar, cada any que passa, la imaginació dels qui la celebren, amb propostes com la d’enguany a Twitter o la que el 2004 es va empescar l’escriptor mallorquí Biel Mesquida, en ocasió de la inauguració del servei de blocs de MésVilaWeb. El 16 de juny de 2004 Mesquida va estrenar el bloc Homersea, una experiència literària coincident amb el centenari del Bloomsday. Durant tot el dia va escriure en aquell bloc una narració que també contava la vida, en aquell cas d’una dona mallorquina, un 16 de juny. En acabat, VilaWeb va editar-la en forma de llibre.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any