Camps repetirà com a president en unes Corts on entren Esquerra Unida i Compromís

  • Els socialistes baixen i el Partit Popular perd vot però guanya més distància en escons

VilaWeb
Redacció
22.05.2011 - 21:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Popular tindrà la majoria absoluta a les noves Corts Valencianes, gràcies a l’enfonsament del PSPV i malgrat que Esquerra Unida i Compromís entren tots dos al parlament gairebé doblant la representació que tenien tots dos junts a la legislatura anterior. Encara en ple escrutini, Francisco Camps no experimenta desgast pel ‘cas Gürtel’ i obté un diputat més que fa quatre anys, tot i que perd un 4% de vots. Els socialistes tenen una davallada important amb el candidat Jorge Alarte, que perd set escons.

La formació popular ha obtingut 55 escons, un més que en els darrers comicis; el Partit Socialista del País Valencià, 33, amb cinc menys; la Coalició Compromís -formada per Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verd-Esquerra Ecologista- ha aconseguit 6 diputats i Esquerra Unida del País Valencià, amb 5. Ambdues formacions es presentaven per separat després de trencar el pacte a mitjans d’aquesta legislatura. Pel que fa la formació socialista, encapçalada per Jorge Alarte, ha patit els pitjors resultats de la història. La participació en aquestes eleccions ha estat força alta i ha arribat fins al 71,13%, lleugerament per sobre el 2007, que va ser del 70,17%, amb el 95,20% dels vots escrutats.

El PP, doncs, no ha notat els darrers escàndols de corrupció que han afectat la formació política en aquesta legislatura en quant al nombre d’escons -fins i tot ha sumat un diputat més-, però no els fins a cinc representants més que havien augurat les enquestes.

Camps, a qui li va costar molt ser reconegut com a candidat popular per la direcció de Madrid, està encausat judicialment en el cas de corrupció Gürtel i està acusat de rebre pagaments en vestits. Aquest augment en un escó, però, no es tradueix en un augment del suport dels seus votants, que ha passat del 52,17% del 2007 al 48,57% d’aquest diumenge, amb el 95,20% dels vots escrutats.

El PSPV ha obtingut els pitjors resultats de la seva història i s’ha vist perjudicats pels vots que han rebut les altres fromacions d’esquerra, com la coalició Compromís -a qui algunes enquestes no li donaven cap escó- i Esquerra Unida del País Valencià, que ha obtingut cinc representants.

Per la seva banda, la coalició Compromís, que també entrarà a l’Ajuntament de València amb tres regidors, ha sumat fins a sis diputats i Esquerra Unida del País Valencià cinc més. De fet, el bon resultat de Compromís al País Valencià ha estat gràcies a l’ampli suport que han obtingut a la capital valenciana. Les enquestes situaven fora del Parlament a Compromís, mentre que EUPV ha obtingut uns resultats més dolents dels esperats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any