Guantanamo, sota lupa

VilaWeb
Redacció
06.05.2011 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mateixa setmana en què els EUA han anunciat la liquidació física del capitost de la xarxa al-Qaida, Ossama bin Laden, el diari The New York Times i l’emissora pública NPR han elaborat el banc de dades interactiu més complet sobre la presó nord-americana de Guantanamo, a l’illa de Cuba, on es calcula que hi ha ara mateix cent setanta-dos detinguts sospitosos de pertànyer a al-Qaida i el moviment talibà. Com es diu a la pàgina del Sumari Guantanamo, s’hi apleguen documents i investigacions relacionats amb les set-centes setanta-nou persones que han passat per la presó de Guantanamo Bay des del 2002. La base de la informació, que es pot consultar gràficament i interactiva, són milers de documents governamentals d’aquests últims anys, com també sentències de tribunals i reportatges periodístics de tot el món.

S’hi pot trobar una cronologia històrica de la població reclusa a la base, estatístiques sobre l’origen dels detinguts i, també, sobre el mig centenar de països on s’han traslladat sis-cents dels presoners, com l’Afganistan (199), l’Aràbia Saudita (120), el Paquistan (63), el Iemen (22) i la Gran Bretanya (14), a més de Rússia (7), Palau (6), Suïssa (3) i les Maldives (1). Hi ha deu detinguts que no se sap on s’han enviat. Segons les dades de The New York Times i NPR, set detinguts han mort en aquesta presó que el president dels EUA, Barack Obama, es va comprometre en un discurs del 22 de gener de 2009 a tancar al cap d’un any.

Filtració de WikiLeaks

Tota la informació acumulada a Sumari Guantanamo, es pot completar amb els gairebé cinc mil folis secrets del govern i l’exèrcit dels EUA que va filtrar el portal WikiLeaks el 25 d’abril passat sobre el funcionament d’aquesta presó cubana. Entre més documents, als Guantanamo Files hi ha les fitxes de set-cents cinquanta-vuit presoners que hi han passat des del 2002.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any