Obama anuncia que han mort Bin Laden

  • Un escamot acorrala el líder d'al-Qaida en un combat al Paquistan, el mata i llença el cos al mar · Faltaven mesos per als deu anys dels atemptats de l'11 S

VilaWeb
Redacció
02.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president dels Estats Units Barak Obama ha anunciat (vídeo) aquesta matinada la mort d’Osama Bin Laden, líder d’al-Qaida. Obama ha fet l’anunci en un discurs televisat on ha explicat que un escamot amb membres de l’exèrcit i la CIA han acorralat i mort Bin Laden a Abbottabad, al Paquistan (Google Maps). Segons el govern americà el govern del Paquistan ha col·laborat en la captura del que era des de fa quasi deu anys l’home més buscat del món. Des del Paquistan hom assenyala que el lloc on han mort Bin Laden és una ciutat fortament controlada pels militars paquistanesos i on no és gens senzill d’arribar. Els EUA han llençat el cos al mar, segons diversos mitjans nord-americans.

‘Estic en condicions d’anunciar al món que una operació militar conduïda pels Estats Units ha aconseguit matar Bin Laden; s’ha fet justícia’, ha declarat Obama des de la East Room de la Casa Blanca al punt de la mitjanit, hora de Washington.

Obama ha explicat que les primeres pistes que indicaven el punt on es trobava Bin Laden van arribar el mes d’agost de l’any passat. No va ser fins la setmana passada que el mateix Obama va ordenar començar l’operació de captura. Tot i que de moment es coneixen pocs detalls de l’operació, sí que s’ha explicat que Bin Laden s’ha mort a casa seva per causa dels trets de l’escamot nord-americà. L’operació ha durat quaranta minuts i no hi ha hagut cap altre mort ni ferit.

Obama ha agraït l”essencial cooperació’ de les autoritats paquistaneses, tot i que no n’ha donat detalls, i ha dit que aquesta nit ha parlat amb el seu homòleg paquistanès, Asif Alí Zardari, i tots dos han coincidit a dir que ‘és un dia històric per als dos països’.

Els Estats Units ho celebren

Centenars de nord-americans, especialment a Washington i Nova York, han sortit al carrer per a celebrar l’anunci d’Obama de la mort d’Ossama Bin Laden. Times Square o l’encreuament entre Chruch i Vesey, l’anomenada zona zero, són els punts de Nova York on s’hi ha aplegat més gent (vídeo). Però també davant de la Casa Blanca s’hi ha concentrat molta gent, per celebrar la mort del dirigent d’al-Qaida.

Alerta per represàlies

Obama ha dit que probablement Al Qaida persistirà en els intents d’atacar els Estats Units, però ha deixat clar que la mort del seu líder serà un cop moral molt dur per tota la xarxa de l’organització. Obama ha insistit que Bin Laden no era un líder religiós i ha remarcat que els Estats Units no estan en guerra contra cap confessió religiosa. Amb tot, ha dit que la seguretat dels Estats Units no resta garantida amb aquesta mort i ha fet una crida a tot el país a mantenir-se vigilant. De moment, s’han posat en alerta totes les ambaixades per perill de possibles represàlies.

Record a George Bush

Obama ha mencionat en el discurs George Bush, el president que va ordenar la caça i captura de Bin Laden després de l’atemptat a les Torres Bessones l’any 2001. Obama ha justificat Bush i ha explicat que l’ex-president no va poder atrapar-lo perquè el cap d’al-Qaida es va refugiar a les muntanyes de Tora-Bora de l’Afganistan abans de fugir al Paquistan. Obama també ha justificat, amb la captura de Bin Laden, el sentit de la guerra a l’Afganistan. Bush, per la seva banda, ha estat un dels primers de celebrar la notícia, que ha qualificat de ‘victòria històrica per als Estats Units’.

Obama passarà a la història com el president que va abatre el pitjor enemic

La mort de Bin Laden són també molt rellevant per a la presidència d’Obama, que passarà a la història com el president que ha abatut el pitjor enemic dels Estats Units dels últims anys. Bin Laden fou l’ideòleg de l’atemptat a les Torres Bessones, l’atac més greu contra els Estats Units dis del seu propi territori.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any