El Suprem també prohibeix a Bildu de presentar-se a les eleccions

  • Nou magistrats voten la impugnació que demanaven la fiscalia i els advocats de l'estat · Sis s'hi oposen

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de tot un dia de deliberacions, els magistrats de la sala especial del Tribunal Suprem espanyol van decidir que les 254 candidatures de Bildu –integrades, la majoria, per EA i Alternatiba– no podien presentar-se a les eleccions municipals del 22 de maig. Nou magistrats van votar afirmativament la impugnació presentada per la fiscalia i pels advocats de l’estat i sis van votar-hi contra. Un magistrat va proposar que, de les llistes, se’n prohibissin algunes i se’n permetessin algunes altres.

Els advocats de l’estat i  la fiscalia, dependents del govern espanyol, arguïen que les llistes de Bildu eren un mitjà per a permetre l’entrada a les institucions de Batasuna. Pel govern espanyol, Bildu era el ‘pla B’ de Batasuna per a poder-se presentar a les eleccions, després de la prohibició, el 24 de març, també del Tribunal Suprem espanyol, de prohibir la inscripció de Sortu al registre de partits.

Concretament, pels advocats de l’estat, la coalició d’EA i Alternatiba era ‘un imperatiu d’ETA’ i alguns dirigents de Batasuna ‘de primer rang’ havien dirigit les llistes electorals; per la fiscalia, la creació de Bildu responia a ‘una estratègia paral·lela dissenyada per ETA i Batasuna’. També el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, havia dit públicament que Bildu feia part de l’estratègia d’ETA.

Però no era pas aquesta l’opinió del president basc, el socialista Patxi López, que va desvincular Bildu d’ETA, va recordar la trajectòria democràtica d’EA i d’Alternatiba i va avisar del paper compromès i complicat que tenia la justícia en una decisió sobre la impugnació de les llistes de la coalició.

Les primeres reaccions

Bildu ha convocat una conferència de premsa que es farà avui a les 11.30 sobre la decisió del Suprem. La coalició podrà presentar un recurs al Tribunal Constitucional, que haurà de dictaminar abans de dijous a mitjanit. Del govern espanyol, encara no n’hi ha hagut cap reacció pública, però el PP sí que s’ha afanyat a celebrar la prohibició de les llistes, que considera un triomf de la democràcia i de l’estat de dret.

Nou agrupacions d’electors es podran presentar

Juntament amb les llistes de Bildu havien estat impugnades dinou agrupacions d’electors; d’aquestes, nou podran presentar-se a les eleccions, van decidir per unanimitat els magistrats del Suprem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any