La tertúlia proscrita

Primer de maig, cercant la unitat popular a la comarca

  • Els moviments socials del Vallès aposten per recuperar i enfortir una diada combativa a nivell comarcal

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.05.2011 - 23:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes 200 persones de tota la comarca van manifestar-se a Terrassa commemorant un primer de maig marcat per les fortes retallades que estan patint els serveis públics com sanitat i educació. Aquesta ha estat una convocatòria de i per a la classe treballadora promoguda pel teixit social, sindical i associatiu de la comarca. Així, organitzacions com l’Assemblea Popular de Terrassa, el Moviment Popular de Sabadell o la Confederació General del Treball criden a la unitat de la classe treballadora enfront ‘la política liberal que imposa velles receptes per sortir de la crisi: retallades de drets socials i desmantellament dels serveis públics.’

 

La manifestació que ahir va començar a les 11h del matí a la plaça Primer de maig de Terrassa va aglutinar diversitat de col·lectius i persones d’arreu de la comarca. Entre aquesta diversitat hi van ser presents associacions d’immigrants de diversos orígens. Aquests van defensar fermament  la necessitat d’unitat dels i les treballadores sense importar l’origen i també van mostar la inquietud per a participar de forma integradora en les lluites socials. El recorregut va ser vestit de diverses accions com la pintada d’un mural, l’assenyalament de Caixes, el tancament simbòlic del CECOT -la Patronal de Terrassa-  o l’aturada enfront la Mútua on es va llegir un manifest informatiu relacionat amb les retallades que està patint aquest servei.  Es van cridar lemes com ‘Que la crisi la paguin els rics’, ‘Prou retallades socials i laborals’, ‘Cap persona és il·legal’ o ‘Li diuen democràcia i no ho és’.  

Per altra banda, tota la manifestació va ser seguida per policies de paisà que,  més d’una vegada, van voler incorporar-se entre els manifestants. Aquests últims van mostrar el seu rebuig a la persecució policial en defensa de la llibertat d’expressió, però en cap moment hi va haver enfrontament físic. Tot i així, una jove va ser identificada aleatòriament i sense motiu aparent. L’acte va concloure a la Plaça Nova cap a les 14h del migdia amb alguns parlaments espontanis.

‘Pels drets socials i laborals, Vallès no callis!’

Aquesta mobilització  recull l’herència de la manifestació del 1er de Maig Combatiu de l’any passat a Terrassa. Aquest any s’ha promogut un primer de maig a nivell de Vallès ‘degut a les problemàtiques socials que compartim a nivell comarcal i per a descentralitzar la diada que, fins ara, es commemorava majoritàriament a la capital.’

La diada d’enguany ha estat vehiculada per l’estat de la situació de crisi i de resposta liberal que Convergència i Unió, entre d’altres, està duent a terme a través de retallades en els serveis públics més bàsics. Alguns del ítems que denoten aquesta ‘mala gestió política’ són el creixent nombre de persones aturades, de persones al llindar de la pobresa, de desnonaments, de reformes laborals que no afavoreixen la contractació, la darrera reforma del sistema públic de pensions o la manca d’inversió en despesa pública, per exemple.

‘Ara ens toca a nosaltres!’, convocatòria a Barcelona

Alhora, des dels moviments socials de Sabadell s’ha animat a participar de la convocatòria unitària alternativa per aquest primer de maig, a Barcelona. Sota aquest lema, a les 17h de la tarda va sortir la marxa des dels Jardinets de Gràcia de la capital. Aquesta mobilització ha estat presentada per a aconseguir ‘un Primer de Maig unitari i alternatiu, que englobi diferents veus però amb un sol crit ben fort’. Fruit d’un malestar que comparteix gran part dels moviments socials catalans enfront els partits polítics i els sindicats majoritaris, sorgeix aquesta proposta que declara que la classe política, CCOO i UGT ‘s’encarreguen de mantenir la pau social i han quedat definitivament retratats com el que són: dòcils còmplices dels interessos capitalistes.’ 

La marxa va pujar als barris més rics de Barcelona amb la pretensió ‘d’assenyalar els agents culpables de la crisi financera’ en ple debat sobre les retallades socials i el creixement dels desnonaments. Hi va haver incidents; càrregues policials, ferits i detinguts. 

VIè sopar pel Socialisme a Sabadell

Un altre dels ja tradicionals actes entorn l’1 de maig a Sabadell és el sopar pel Socialisme que ha organitzat Endavant per sisè any consecutiu. Va tenir lloc el divendres 30 d’abril al CEIP Amadeu Vives i va comptar amb una cinquantena de persones. 

A més, el mateix divendres a la tarda, el col·lectiu sabadellenc de l’esquerra independentista va organitzar una xerrada sota el títol; ‘La vigència de la lluita de classes al segle XXI’ a càrrec de Carlo Fabretti i Joan Manel Busqueta. La xerrada va realitzar-se a l’auditori del Casal Pere IV a les 19h i van assistir-hi unes 25 persones.(veure video de la xerrada completa)

 

 

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any