La música com a eina de país

  • Jordi Pujol repassa la música catalana amb Gerard Quintana i els Amics de les Arts en un esmorzar

VilaWeb
Redacció
28.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, va convocar ahir Gerard Quintana i els Amics de les Arts a un esmorzar a l’hotel Majestic per parlar de música i examinar-ne el present i el futur (vídeo). Catalunya viu un moment difícil, sobretot la llengua, i d’aquí ve la importància de la música com una eina de país, diu Jordi Pujol, que insisteix en la necessitat del voluntarisme en un país com el nostre. A més, va recordar als músics catalans la seva responsabilitat en la tasca de mantenir la identitat de país.

Per Jordi Pujol, la irrupció de Raimon és un moment crucial de la nostra història musical. Ara, si els músics dels anys seixanta feien servir el català com una reivindicació nacional, els d’ara, que hi canten amb una normalitat que no hi havia hagut mai, han de tenir consciència que ‘continuen essent un eina de país’. De fet, ni Gerard Quintana, ni amb Sopa de Cabra ni ara en solitari, ni els Amics de les Arts, no canten en català per voluntat política, sinó perquè és la seva llengua materna; la llengua amb què pensen, parlen i somien. ‘No sabem fer-ho de cap més manera’, diu Joan Enric Barceló, dels Amics de les Arts.

‘Ser català és fotut –comenta Pujol–, però també té recompensa: ser català permet de ser rebel amb causa’. L’ex-president creu que el voluntarisme sempre serà necessari a Catalunya i que els catalans hauran de fer un sobresforç per mantenir la identitat del país.

Les dues hores llargues d’esmorzar van donar per a parlar, distesament, d’alguns aspectes de la música, des del retorn de Sopa de Cabra (Pujol fins i tot suggerí a Quintana de fer un tercer concert al Sant Jordi) fins a la crisi discogràfica passant pel paper de la SGAE o la irrupció d’internet, que ha permès a grups com els Amics de les Arts de difondre la seva música i de nodrir-se de tota la música que la xarxa els posa a l’abast. A més a més, Pujol va insistir en la importància dels grups de música per la incidència social que tenen, perquè ‘a la gent, no s’hi arriba solament amb la política o l’economia’ i és més fàcil de tocar-li la fibra amb la música.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any