Un Sant Jordi de commemoracions

  • Joan Maragall, Josep Pla, Eugeni d'Ors, Josep M. de Sagarra, Jacint Verdaguer, Santiago Rusiñol, Maria Aurèlia Capmany són alguns dels autors recordats el dia del llibre

VilaWeb
M. S.
20.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest Sant Jordi serà ple de commemoracions, sobretot la de l’Any Maragall 2010-2011. És així que la Institució de les Lletres Catalanes brinda l’exposició ‘Joan Maragall, la paraula il·luminada‘ al Palau Moja de Barcelona; que, a l’Ateneu Barcelonès, s’hi farà una lectura, el dia del llibre, per recordar Maragall, Josep M. de Sagarra (mort fa cinquanta anys) i Maria Aurèlia Capmany (que es va morir en fa vint). I la xarxa, hi senyoregen tres noms il·lustres: Josep Pla (mort fa trenta anys), Santiago Russiñol (nat en fa cent cinquanta) i Jacint Verdaguer (pels cent vint-i-cinc anys de la publicació de ‘Canigó’).

‘Vigila, esperit, vigila’

Al Palau Moja de Barcelona l’exposició ‘Joan Maragall, la paraula il·luminada’ es podrà visitar fins el 10 de juliol. Organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, n’és el comissari el professor de la UAB Jordi Castellanos. L’exposició mostra el poeta a partir dels seus poemes i en el context històric, des de la declaració d’intencions de ‘L’oda infinita’, lligada a les seves notes autobiogràfiques de joventut, a la Barcelona modernista, que també era la ciutat de les bombes, passant per la seva nombrosa família, els seus amics, i el paper que va tenir com a articulista d’opinió del Diario de Barcelona, dirigit per Mañé i Flaquer. També ens el mostra com a secretari de l’Ateneu Barcelonès, quan Àngel Guimerà n’esdevé president i fa el primer discurs en català de la història de l’entitat, i quan ell mateix n’ateny la presidència i pronuncia el famós ‘Elogi de la paraula viva’. 

A la part central de l’exposició hi ha una mena de columnata amb una selecció de deu poemes de Maragall acompanyats de vídeos al·lusius. Els poemes són: ‘Pirinenques III’, ‘Vistes al mar’, ‘Nausica’, ‘Haidé’, ‘Cant de novembre’, ‘La fageda d’en Jordà’, ‘La vaca cega’, ‘Diades d’amor II, ‘Joan Garí i ‘La fi del comte Arnau’. L’exposició també il·lustra la crisi colonial, a través dels tres cants de guerra que va escriure, entre els quals hi ha ‘Adéu Espanya’ i els diàlegs amb Unamuno. Tot seguit aborda el seu paper en la Setmana Tràgica i l’execució de Francesc Ferrer i Guàrdia, els tres articles que va escriure, que l’erigeixen en consciència crítica de la burgesia catalana, i la carta particular que va enviar a Francesc Cambó i que acabava dient: ‘Si vós ho sentiu com jo, no podeu fer res?’ L’exposició s’acaba amb dos poemes de maduresa: el ‘Cant espiritual’ i ‘Dimecres de cendra’.

La xarxa dels escriptors

Una de les primeres iniciatives del Sant Jordi d’enguany, i que ja fa setmanes que és operativa, és la de portar a Twitter Josep Pla, que el 23 d’abril farà trenta anys que es va morir. A l’etiqueta #30JosepPla els usuaris hi recopilen, tot aquest mes d’abril, tot de citacions de Pla. A més, Xarxa de Mots, que va convertir el ‘Quadern gris’ en un bloc (BlocQG), va tancar abans-d’ahir, dia 18, una nova iniciativa, ‘Quadern de notes vistes‘, un bloc que ofereix una tria de fragments de l’obra de Josep Pla.

També coincidint amb els 150 anys del naixement de Santiago Russiñol s’ha presentat un projecte d’edició digital de l’obra completa: ‘Obra completa de Santiago Rusiñol. Recopilació, edició, estudi i publicació‘, com es pot veure a la web de l’Institut d’Estudis Catalans. La intenció és de recuperar tota l’obra literària de Rusiñol i fer-la digitalment accessible, acompanyada d’estudis i d’un sistema de referències. La responsable de l’edició és Vinyet Panyella.

La xarxa també commemora el cent vint-i-cinquè aniversari de la publicació de ‘Canigó’ de Jacint Verdaguer amb ‘Canigó 125 veus‘: una lectura del ‘Canigó’ de mossèn Cinto, a càrrec de cent vint-i-cinc individualitats, per a celebrar aquest cent vint-i-cinquè aniversari. Cada dia, des del gener, es publica un fragment d’aquesta lectura. A més a més, els promotors malden per editar aquest ‘Canigó’ de cent vint-i-cinc veus en quatre videocompactes. Lligat a Verdaguer, l’editorial Polígrafa ha rellançat el volum de Perejaume ‘Els cims pensamenters. De les reals i verdagueres elevacions‘, publicat l’any 2004.

Lectures en veu alta a l’Ateneu

Fa pocs dies al Parlament de Catalunya, com ja és habitual a les envistes de Sant Jordi, es va fer una lectura de ‘La Ben Plantada’ d’Eugeni d’Ors, publicada ara fa cent anys. La presidenta del parlament, Núria de Gispert, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, van obrir la lectura, en què van prendre part una trentena de lectors.

El mateix dia de Sant Jordi es faran unes ‘Lectures en veu alta‘ al jardí romàntic de l’Ateneu Barcelonès, de dos quarts de dotze a les dues del migdia. Els tres autors triats enguany són: Joan Maragall (mort fa cent anys), Josep M. de Sagarra (mort en fa cinquanta) i Maria Aurèlia Capmany (morta en fa vint).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any