Activitats literàries per a la Setmana de Sant Jordi

  • Els gremis d'Editors, Llibreters i Distribuïdors valoren la data de la diada

VilaWeb
Montserrat Serra
18.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Us oferim una relació d’activitats literàries per a aquesta setmana marcada per Sant Jordi: exposicions, festes, signatures de llibres, tertúlies, berenars… a Barcelona, Caldes d’Estrac, Girona, Mataró, Palafrugell, Palma i Torroella de Montgrí. Les llibreries seran plenes d’autors signant llibres i una bona manera de saber on seran és consultar la nova web del Gremi de Llibreters, e-llibreries.cat, que inclou una agenda d’actes literaris a les llibreries de tot Catalunya. Avui al vespre Òmnium Cultural celebrarà la Festa de Sant Jordi, que inaugura aquesta setmana peculiar.

Signatures d’avui i més, una mostra

A les 20.00 a la llibreria 22 de Girona: ’11 raons per a no anar a dormir’ d’Eva Bussalleu (El llop ferotge), presentat per Lluís Muntada (autor del pròleg) i l’editor Jorge Morales. 

A les 19.30 a la llibreria Laie de Barcelona: Enric Casasses llegirà poemes del seu últim llibre de poemes ‘Bes Nagana’ (Edicions 1984); també llegirà poemes de la ‘Poesia Completa’ d’Àngel Guimerà (Edicions 1984), editada a cura de Blanca Llum Vidal.

Dimarts, dia 19, a les 19.30, a la llibreria Bertrand de Barcelona: Víctor Amela i Roser Amills donaran consells per a aprendre a declarar-se el dia de Sant Jordi. Amela i Amills són els compiladors de ‘Paraules d’amor’, en què cent una personalitat es declaren.

La Festa de Sant Jordi d’Òmnium Cultural

Avui al vespre, a la sala Luz de Gas de Barcelona (amb invitació), se celebrarà la Festa de Sant Jordi d’Òmnium Cultural. Escriptors, editors, il·lustradors i personalitats des país es trobaran per inaugurar aquesta peculiar setmana de Sant Jordi. En l’acte es faran públics els llibres més votats a ‘La llança‘ (ja hi han participat gairebé tres mil persones) i començaran a perfilar-se alguns dels llibres que més es regalaran per Sant Jordi.

Pregó de la Lectura

Demà, dia 19, a les 19.00 al Saló de Cent de la casa gran de Barcelona, el crític literari, assagista i editor Josep M. Castellet conversarà amb el crític literari Jordi Gràcia. Dins el Pregó de la Lectura que ha preparat Biblioteques de Barcelona.

‘Ho veuràs tot’

Sota el lema ‘Ho veuràs tot‘, els gremis de llibreters, editors i distribuïdors han presentat una sèrie d’activitats. N’assenyalem un parell: ‘L’Empordà escrit, a Torroella de Montgrí. Serà demà, dia 19 de les 17.00 a les 20.00, davant la llibreria el Cucut: una dotzena d’escriptors conversaran, signaran llibres i faran lectures sobre l’Empordà. A més, tothom que s’hi acosti podrà tastar especialitats gastronòmiques de la comarca com ara brunyols, botifarra dolça, ratafia i anxoves. I la tertúlia ‘Literatura, cuina i productes de proximitat’, a la llibreria Robafaves de Mataró;  el dia 21, dijous, a les 17.00.

Sant Jordi a Ciutat de Mallorca

L’Ajuntament de Palma proposa un seguit d’activitats literàries fins a final de mes: teatre, exposicions, conferències, contacontes, presentacions de llibres, mercat de llibres, tallers…, fins i tot una passejada literària nocturna pel cementiri de Palma. (Totes les activitats, pdf).


Literatura i futbol

Durant tota la setmana la Llibreria la Central de Barcelona oferirà activitats lligades amb Sant Jordi. Destaquem la de dimecres, dia 20: en ocasió de la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Madrid, hi haurà un debat sobre futbol i literatura entre Enric Vila-Matas, Sergi Pàmies, Jordi Puntí, Anton M. Espadaler i John Carlin. Després s’hi podrà mirar el partit des d’una pantalla gegantina.

Exposicions

La institució de les Lletres Catalanes brinda ‘Joan Maragall. La paraula il·luminada‘, al Palau Moja de Barcelona, en l’escaiença de l’Any Maragall, que recorda els cent cinquanta anys de la seva naixença i els cent de la seva mort. També a Barcelona, al CCCB, es pot veure l’exposició ‘La Trieste de Magris‘, sobre la relació de l’escriptor italià Claudio Magris amb la seva ciutat natal. Encara a Barcelona, l’exposició ‘Sándor Márai. Un pelegrí del segle XX‘ il·lustra sobre la vida i l’obra d’aquest escriptor hongarès. Al museu es Baluard de Palma,  l’exposició és sobre ‘Eduardo Arroyo. Pintar la literatura‘. Finalment, és una bona setmana tant per a acostar-se a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac per conèixer millor Josep Palau i Fabre, com per a fer cap a la Fundació Josep Pla de Palafrugell, enguany que fa trenta anys que en Pla va morir.

Tallers sobre llibres digitals de la UOC

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) oferirà tallers sobre lectors digitals a l’espai del Wikilounge (Rambla de Catalunya 6, Barcelona) durant tota la setmana. Van adreçats als interessats a provar els nous dispositius de lectura de llibres electrònics. La universitat obsequiarà els participants amb un llibre electrònic, descarregat de la xarxa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any