El ‘lipdub’ per la llengua

  • El primer 'lipdub' per la llengua reivindica l'ús social del català

VilaWeb
Redacció
16.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vint-i-tres associacions de nouvinguts i la Plataforma per la Llengua són els organitzadors del primer ‘lipdub’ per la llengua, que es va començar a enregistrar ahir a la plaça Universitat de Barcelona. Avui continuarà a la rambla del Raval, al ritme de la cançó ‘Corren‘ dels Gossos. Sota el lema ‘El català, llengua comuna‘, hi participen vint comparses i força cares conegudes, com es pot veure en aquest reportatge.

El clip s’enregistra en dues parts; l’una a la plaça de la Universitat, ahir; l’altra, a la rambla del Raval, avui al matí. L’enregistrament es pot seguir en directe per Twitter, sota l’etiqueta #lipdubllengua. La Plataforma per la Llengua també crida a fotografiar el ‘lipdub’ i a penjar les fotos a l’àlbum de Flickr del projecte.

Entre els participants hi ha l’actriu Montserrat Carulla, l’actor i director Joel Joan, el periodista i director Miquel Calçada, l’escriptora Carme Lafay, l’actor Quim Masferrer, l’empresari i comunicador Justo Molinero, la cantant Núria Feliu, l’escriptor Mathew Tree i els cantants Lluís Llach, Miquel Gil… 

Aquest ‘lipdub’ és part de la campanya ‘El català, llengua comuna‘, llançada fa sis anys, que proposa la llengua com una eina bàsica d’integració social. El manifest que la sustenta, titulat justament ‘El català, llengua comuna’ defensa l’intercanvi i relació entre vells i nous catalans. Enguany se n’ha presentat una nova edició, que inclou la traducció xinesa.

El ‘lipdub’ (‘doblatge labial’, en anglès) és un clip musical en què els participants sincronitzen llavis i gestos a la lletra d’una cançó i ballen al ritme d’aquesta. El concepte és de Jakob Lodwick, fundador de Vimeo, que el va llançar el 2006. El 2007 algunes empreses de comunicació van popularitzar-lo i el 2008 va aparèixer el primer ‘lipdub’ universitari a Alemanya. El ‘lipdub’ més multitudinari que s’hagi fet fins ara és el ‘Lipdub per la independència‘, fet a Vic amb la col·laboració de 5.771 participants. Justament, els organitzadors d’aquest ‘lipdub’ de la independència també cooperaran en el de la llengua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any