Ramon Usall, l’escriptor ho és “perquè tens poca feina”

  • El Vermut Literari del Palau dedicat als joves escriptors

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
05.04.2011 - 09:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El III Vermut Literari del Palau d’Anglesola, organitzat per Avenç del Palau i el Grup Tots Som Casa, va reunir tres joves autors de Ponent: Laura Bernis, Jordi Soldevila i Ramon Usall.

Les obres publicades; la feina d’escriptor, amb la contundent afirmació de Ramon Usall de que s’escriu perquè “tens poca feina”, per la dificultat de viure de l’escriptura de llibres en l’àmbit lingüístic català; l’edició digital o els projectes futurs foren alguns dels temes tractats. Les intervencions van anar acompanyades de l’actuació musical de Salobre.

La xerrada, moderada per Sebastià Garralón i Joan Yeguas, de l’Avenç del Palau, va permetre sentir tres temàtiques diferents dins del món de l’escriptura.

La de la jove Laura Bernis, amb una literatura de ficció fantàstica, encarada a un públic infantil, on l’autora recrea uns escenaris que li hauria agradat trobar quan tenia l’edat dels seus lectors i que recrea en Les històries de Labepra.

O la novel·la negra de Ramon Usall (que es considera abans lector que escriptor) que li permet aproximar-se a la realitat amb llicències. Usall també ha tocat l’assaig, amb el guardonat “Un món en blaugrana”, Premi Rovelló 2004, que li va obrir les portes de l’edició.

També dins de l’assaig, però des de les ciències socials, hi ha l’obra de Jordi Soldevila, sorgida des de la recerca per omplir un buit historiogràfic de les comarques de Ponent i, en especial, del Pla d’Urgell. Curiosament les seves primeres obres es relacionen amb la Segarra, sorgides d’un article inicial que va portar a un llibre i, aquest, a un altre.

Projectes

Dels projectes més immediats, Bernis va parlar d’un tercer llibre de Les històries de Labepra, a més de treballar en un altre llibre per a públic més gran.

Per la seva part Soldevila té pendent de veure publicat una Història de l’anarquisme a Ponent, on ha escrit algun dels capítols.

I Usall acaba de treure el darrer Premi Vallverdú d’Assaig, “Futbol per la llibertat” (Pagès Editors) , on mostra el futbol al servei de causes justes. També està treballant en l’apartat de novel·la del mateix premi, que també va guanyar l’any passat. Serà la segona novel·la del detectiu Rafel Rovira i porta per títol “68”

Tant Soldevila com Usall va respondre que sí que tenien en compte les referents locals en la seva obra, mentre que per Bernis, per la temàtica fantàstica de la seva obra, no es donava el cas.

L’ofici d’escriptor

L’afirmació d’Usall sobre el fet d’escriure en català ho va emmarcar dins de la dificultat que comporta un mercat lingüístic reduït. Pel creador del detectiu Rafel Rovira la majoria d’autors han de complementar la seva feina literària amb altres, si no es directament a l’inrevés i la creació literària passa a segon terme. Així Bernís, que està estudiant en un institut, va dir que volia aprofitar les vacances d’estiu per donar una empenta al seu nou llibre, tot i les obligacions escolars en aquest període.

Llibres digitals

També es va parlar de l’edició digital de la que van considerar que encara tenia més contres que pros. Entre les primeres el fet que el lector encara valora la sensació de tenir un llibre de paper entre les mans. O la reticència dels editors a publicar en digital per por a que passi el mateix que amb la industria discogràfica. En la banda dels avantatges la possibilitat de portar en molt poc espai i pes una quantitat ingent de llibres.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum del Palau d’Anglesola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any