La coalició internacional bombardarà les tropes de Gaddafi fins que aquest aturi els atacs

  • Crearan un grup de contacte per assistir la transició a Líbia · Les forces de Gaddafi han guanyat posicions avui als rebels libis

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.03.2011 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els estats de la coalició internacional que intervenen militarment Líbia s’han reunit avui a Londres per analitzar la millor manera per fer fora Gaddafi. Han decidit que no aturaran les accions militars contra Gaddafi fins que aquest retiri les sevs tropes i aturi la violència. Més de quaranta governs i organitzacions internacionals, inclosos els estats àrabs, han decidit crear un grup que dibuixi el futur de Líbia, tant pel que fa a la guerra com per coordinar el suport a llarg termini al país.

A la reunió hi han assistit els ministres d’Afers Estrangers dels onze estats de la coalició i els caps de la diplomàcia de trenta-cinc estats, alguns d’ells àrabs, i d’organitzacions internacionals, com ara el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, o el president de la Comissió de la Unió Africana, Jean Ping.

La Lliga Àrab ha estat representada pel cap de gabinet, Hesham Yusef, que ha defensat avui que s’acabin les operacions militars a Líbia per tal de poder aconseguir un acord polític que resolgui el conflicte. El primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, Nicolas Sarkozy, han emès un comunicat conjunt en què subratllen que ‘l’acció militar no és una finalitat en sí mateixa’ i que calia trobar una solució política al conflicte.

Obama assumeix un paper limitat en el conflicte

Obama ha defensat la intervenció militar a Líbia per raons humanitàries i ha dit que quedar-se al marge hagués suposat un preu encara més alt per als EUA i hagués posat en dubte la credibilitat de l’ONU.

Tot amb tot, els EUA han assumit un paper limitat en aquest conflicte i diuen que no volen repetir els errors comesos a l’Irac. Obama ha confirmat que l’OTAN assumirà el comandament de l’operació militar a partir de dimarts i que els EUA i els països aliats continuarien donant suport a la missió. ‘Hem complert la promesa que el paper dels EUA en l’operació seria limitat, no desplegaria tropes de terra i transferiria la responsabilitat als aliats’, ha recordat Obama.

Obama també ha insistit que la finalitat de la intervenció militar no era treure Gaddafi per la força.

Gaddafi recupera posicions en la batalla

Les tropes de Gaddafi, més ben armades i organitzades, han aconseguit guanyar posicions als rebels libis que avançaven cap a l’oest. Les tropes de Gaddafi han aconseguit fer emboscades i han superat els rebels. Així, l’avançament dels rebels s’ha aturat i les forces del govern han tornat a reprendre el poder de la petita ciutat de Nawfaliyah, a 120 quilòmetres a l’est de Sirte. ‘Els homes d’al-Gaddafi ens han atacat amb míssils’, ha assegurat un lluitador rebel, Ashraf Mohammed, a un reporter de Reuters que és al front.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any