La radioactivitat no disminueix, malgrat els intents de refrigeració

  • Els EUA desconfien de la informació de les autoritats japoneses · Segons l'AIEA, els operadors fan possible i impossible per restaurar la seguretat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.03.2011 - 11:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nivell de radioactivitat a la central nuclear de Fukushima pràcticment no ha variat, malgrat els intents desesperats dels helicòpters de l’exèrcit japonès de refrigerar els reactors afectats, segons que ha informat la companyia elèctrica TEPCO, que gestiona la central. Els nuclis de tres dels reactors s’han fet malbé i la situació és ‘molt seriosa’, segons Yukiya Amano, cap de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), l’entitat de supervisió nuclear de les Nacions Unides. Segons l’AIEA, preocupa molt les autoritats japoneses l’estat de les piscines on hi ha el combustible nuclear dels reactors 3 i 4 de la central Fukushima-1, afectats per les explosions i pels incendis d’aquests últims dies.

Els índexs de radioactivitat han arribat a 3.000 microsievert per hora, que és molt més que no els 1.000 a què pot quedar exposada una persona durant tot un any, d’acord amb les dades de TEPCO.

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Toshimi Kitazawa, ha informat que el nivell de radioactivitat en el reactor 3 arriben a 4.140 microsievert per hora a tres-cents metres d’alçada; a noranta metres, arriben a 87.700.

En una rèplica al comissari d’Energia europeu, Günther Oettinger, per qui les autoritats japoneses han perdut el control de la situació, el representant de l’AIEA Yukiya Amano va dir: ‘No és el moment de dir si les coses són fora de control. Els operadors fan possibles i impossibles per restablir la seguretat.’

Els EUA qüestionen la informació del govern japonès

Però els Estats Units també han qüestionat la informació que ofereixen les autoritats japoneses sobre la crisi a la central nuclear. El representant del la Comissió Reguladora Nuclear dels Estats Units va dir que els oficials nord-americans opinaven que els danys en com a mínim un dels reactors de la central són molt més severs del que ha reconegut el govern japonès i va recomanar als nord-americans que hi hagi a la zona a situar-se molt més lluny de la planta de Fukushima que no el radi de seguretat d’evacuació de 20 quilòmetres i de confinament de 30 quilòmetres que s’ha establert.

La situació dels reactors

El reactor 3 és el més fet malbé: a més d’haver perdut aigua de la piscina, amb combustible altament radioactiu, igual que al reactor 4, té malmesa l’estructura de contenció (igual que el reactor 2) i té una part del nucli fosa (igual que al reactor 1). Ara, el temor d’una possible fusió dels nuclis dels reactors creix, segons el cap de gabinet de la central, Yukio Edano.

De fet, Edano va reconèixer ahir que el grau de radioactivitat havia tornat a pujar entorn de la planta, però no va oferir dades de les emissions per hora; solament va descartar que, de moment, la població s’hagués d’evacuar més enllà d’un radi de trenta quilòmetres. Ara com ara, ja hi ha 200.000 evacuats.

Catàstrofe humanitària

El recompte de morts causats pel terratrèmol i el tsunami no para de créixer. Ahir, segons l’últim balanç de la policia, ja hi havia 4.255 morts identificats i 8.194 ferits. Però les autoritats adverteixen que la xifra final serà molt més grossa, perquè a mesura que l’aigua va retrocedint mar endins, van apareixent centenars de cadàvers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any