Màxima tensió al Japó després d’un nou incendi als reactors de la central nuclear

  • Evacuats durant unes hores els tècnics que quedaven a la central · L'augment de la radiació fa témer la pèrdua de control · La Comissió Europea considera apocalíptica la situació del Japó

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alarma nuclear no para de créixer, i la incertesa sobre el desenllaç de la crisi és extraordinària, oimés després del nou incendi d’ahir al quart reactor de la central nuclear de Fukushima, que ja ha sofert quatre explosions. L’augment de la radioactivitat ha obligat les autroitats japoneses a evacuar la cinquantena de treballadors que encara hi havia a la central.

Ahir, les autoritats japoneses van admetre, per primera volta, que l’edifici de formigó del segon reactor es podia haver malmès. A sobre, l’incendi del reactor número 4 ha augmentat la radiació observada a la central. L’alarma nuclear ha pujat al grau 6 de l’Escala Internacional d’Incidents Nuclears (INES), que és de set graus, segons l’Autoritat de Seguretat Nuclear francesa.

El govern japonès ha fet públic que la radiació havia augmentat considerablement al voltant de la central: després de la tercera explosió, al reactor 2, i de l’incendi del reactor 4, ja supera deu mil vegades el límit legalment permès, segons dades de l’Agència de Seguretat Nuclear Japonesa. L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica va confirmar ahir l’augment de radioactivitat arran de l’incendi del reactor número 4, si bé a migdia la radioactivitat a la porta de la central havia disminuït, segons les autoritats japoneses.

La resposta dels reactors de la central de Fukushima inspira un gran temor, i com més va més, sobretot perquè en aquella regió les rèpliques del terratrèmol de divendres són molt fortes; ahir mateix n’hi va haver una de 6,3 graus.

Creix el temor a Tòquio

Un altre motiu de temença és que el grau de radiació no augmenti dellà la zona de la central. A la ciutat de Meabashi, uns cent quilòmetres al nord de Tòquio, la radiació ja supera deu vegades el nivell habitual, segons el govern local; a Saitama, a uns trenta quilòmetres de la capital japonesa, la radiació actual és quaranta vegades més alta que no de costum. Hi ha habitants d’aquelles ciutats que comencen a fugir cap a unes altres bandes.

També a Tòquio han començat a organitzar evacuacions, a mesura que arriben avisos d’un possible augment de la radioactivitat a la ciutat.

Per la Comissió Europea, la situació del Japó és apocalíptica

El comissari europeu d’energia, Günther Oettinger, va dir ahir que la situació del Japó era apocalíptica, i que les autoritats japoneses havien perdut el control de la crisi nuclear de Fukushima. ‘Diem apocalipsi, i crec que la paraula és del tot apropiada –va dir Oettinger al parlament europeu–. Gairebé tot és fora de control i no descarto que les pitjors hores i els pitjors dies encara hagin d’arribar.’

Els països de la Unió Europea i la indústria nuclear van acordar de sotmetre les centrals nuclears europees a proves de resistència per a determinar-ne la seguretat. Ara, les proves seran voluntàries i podran fer-se durant tot enguany. Així van decidir-ho els responsables del medi de la Unió, en la reunió extraordinària tinguda ahir a Brussel·les. Ara, els detalls de les proves de resistència no s’exposaran fins d’aquí a unes quantes setmanes, en una altra reunió.

De totes maneres, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ja ha comunicat que faria apagar totes les centrals nuclears alemanyes construïdes abans del 1980, set en total. I que l’apagada s’ajustaria a la moratòria de tres mesos, decidida dilluns pel govern alemany, perquè és necessària per a comprovar la seguretat de les centrals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any