Una altra gran nit de la música catalana

  • Ahir es van lliurar els Premis Enderrock a la sala Artèria Paral·lel de Barcelona, plena de gom a gom

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El bon moment de la música catalana va reflectir-se ahir al vespre a la sala Artèria Paral·lel de Barcelona, on es va celebrar la gala més concorreguda dels Premis Enderrock. L’espai va omplir-se de gom a gom de públic, de músics i de representants de la indústria del país. Les actuacions de la Iaia, Sanjosex, Mishima i els Pets van ser els moments més dinàmics de la festa; però també n’hi hagué d’emotius, com el record d’Esteve Fortuny, de la Companyia Elèctrica Dharma, mort fa vint-i-cinc anys.

En el discurs d’obertura el director del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, va recordar que actualment hi havia ‘una matèria de primera qualitat i un públic incondicional’ i que era important que institucions i mitjans aprofitessin l’oportunitat. Matèria com la dels premiats: la Carrau, Biel Ballester, la Troba Kung-Fú, els Amics de les Arts, Pep Gimeno, Botifarra, Cesk Freixas, Manel Camp, Standstill, i com la de tants que no han estat premiats.

La vetllada va tenir alguns moments reivindicatius. Per exemple, Lluís Gendrau va criticar les retallades pressupostàries: ‘La gent de la cultura no volem ni podem permetre més retallades.’ També va lamentar que TV3 no transmetés l’acte en directe. Tot amb tot, la transmissió es va poder seguir via Twitter (etiqueta #premisEDR, que va arribar a ser dominant durant la celebració). Sota aquesta etiqueta es van poder llegir comentaris de gent que deplorava que la gala es fes en un teatre gestionat per la SGAE –el públic també va deplorar-ho amb algunes xiulades quan es va anomenar la SGAE en els agraïments protocol·laris. I el cantant de Xàtiva Feliu Ventura, quan va pujar a l’escenari a lliurar el premi al millor directe de cançó a Cesk Freixas, va recordar que al País Valencià no poden veure TV3, des del tancament dels repetidors, però que el senyal de la música catalana sí que arribava al País Valencià.

La nit de la música catalana d’enguany ha premiat molts nous valors musicals, però també ha reivindicat els clàssics i ha distingit trajectòries tan meritòries com la de Núria Feliu, que va arrencar aplaudiments eufòrics (‘No ho devíem fer tan malament, fa més de cinquanta anys, quan vam plantar aquella llavor, si ara han sortit totes aquestes flors’), de la Vella Dixieland, Ara va de bo, o Sopa de Cabra, que va néixer fa vint-i-cinc anys –i que deu anys després d’haver-se dissolt al setembre actuarà al Palau Sant Jordi.

Una altra gran nit de la música catalana que va acabar-se, amb força retard, amb l’actuació dels Pets, que després de vint-i-cinc anys rondant per tots els escenaris i d’haver esdevinguts ja uns clàssics, han estat premiats enguany com a millor artista de l’any per la crítica i millor artista de pop-rock i millor disc per votació popular per ‘Fràgil’ (2010).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any