La nit de la música catalana

  • Aquest vespre es lliuren els Premis Enderrock a la sala Artèria Paral·lel de Barcelona

VilaWeb
Redacció
14.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Músics, periodistes, públic i representants de l’espectacle i la indústria musical se citen avui a la sala Artèria Paral·lel de Barcelona per assistir al lliurament dels Premis Enderrock de la Música Catalana. El periodista Xavi Coral és l’encarregat de conduir enguany la gala, en què es lliuren els premis als millors artistes, discs, grups, cançons i videoclips votats per la crítica i pel públic.

Entre lliurament i lliurament, actuaran alguns dels grups premiats, com ara Els Pets, Mishima, Sanjosex, la Iaia, Kaulakau amb Miguel Fernández i Biel Ballester Trio. A més, aquesta desena edició dels Premis serveix també per fer un reconeixement a la trajectòria musical de diversos grups. És el cas de Sopa de Cabra, que va néixer fa vint-i-cinc anys i al setembre tornarà a actuar al Palau Sant Jordi; la Vella Dixieland, la Locomotora Negra i Núria Feliu, entre més; i es commemoren els vint-i-cinc anys de la mort d’Esteve Fortuny, de la Companyia Elèctrica Dharma.

Un dels protagonistes dels Premis Enderrock d’enguany són els Pets, que han estat considerats millor artista de l’any per la crítica i per votació popular, en aquest cas en la categoria de pop-rock, i també ha rebut el premi a millor disc, per ‘Fràgil’, per votació popular. En aquest vídeo podeu veure què explicaven a VilaWeb poques setmanes abans de publicar el disc, i en aquest altre, una part de l’actuació al Palau de la Música el novembre passat.

Pel que fa als premis de la crítica, el millor disc de l’any, i també en la categoria de pop, ha estat per ‘Ordre i Aventura’, de Mishima (entrevista de VilaWeb TV amb David Carabén i peça amb tres cançons íntegres del grup al Palau de la Música el dia 7 de març). L’últim àlbum de Sanjosex, ‘Al marge d’un camí’, s’ha endut el premi al millor disc de cançó. ‘In fabula’, de Kaulakau, ha estat considerat el millor disc de folk, i ‘Tangram’, de Manel Camp, el millor en la categoria de jazz. La crítica ha premiat Standstill com a millor disc català en altres llengües.

El públic que ha participat aquestes últimes setmanes en la votació per internet també ha elegit Sanjosex com a millor artista en la categoria de cançó d’autor i millor disc per ‘Al marge d’un camí’. En aquesta peça podeu veure una entrevista amb Carles Sanjosé i la interpretació que va fer a VilaWeb de ‘Animal salvatge’.

En la categoria de folk, el millor disc ha estat ‘Lo carrilet de la cava i les cançons de Josep Bo’ (diversos artistes), i el millor artista, la Carrau, que també s’endú el premi a la millor cançó per ‘Ara que et miro’. En la categoria de pop-rock, la millor cançó segons el públic és ‘Flor de primavera’, de la Troba Kung-Fú; i en cançó d’autor, ‘L’últim adéu’, de Miquel Abras. Pel que fa al jazz, ‘Transplanet Species’, de Miguel Fernández, ha estat escollit millor disc; i Biel Ballester, millor artista.

Els millors directes, segons el públic, són els dels Amics de les Arts en pop-rock (podeu veure aquí una entrevista amb VilaWeb i dues cançons íntegres interpretades al Palau de la Música); Cesk Freixas en cançó d’autor (entrevista amb VilaWeb TV i interpretació en acústic d’una cançó de l’últim disc); i Pep Gimeno, Botifarra, en folk (peça amb dues cançons íntegres interpretades durant les festes de la Mercè de Barcelona). La Iaia (podeu veure el seu pas per VilaWeb, amb una entrevista i la interpretació en acústic d’una cançó) ha estat elegit el grup revelació del 2010, i Love of Lesbian, millor grup en altres llengües.

L’acte, que comença a dos quarts de nou del vespre, pot seguir-se en directe a través del programa Cabaret Elèctric d’iCat FM i a Twitter, a través de l’etiqueta #premisEDR.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any