Mishima, o com cantar t’estimo en català

  • El grup publica un cinquè disc, 'Ordre i aventura'

VilaWeb
Bel Zaballa i Jordi Carreño
15.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La millor cosa que ha fet Mishima no és cap cançó sinó el grup’, diu David Carabén, que n’és el cantant i compositor a VilaWeb (vídeo). El grup acaba de llançar el cinquè disc, ‘Ordre i aventura’. Després de més de deu anys de fer cançons, Carabén explica que són feliços plegats i que ell se sent cada dia més segur cantant en català. De fet, aquest home té la capacitat de cantar coses com ‘estic tan enamorat de tu com abans’ sense que ningú s’anguniegi. Com s’ho fa?

Per ell és aquesta una de les missions de les cançons pop, normalitzar en català el fet de dir ‘t’estimo’.

David Carabén té la teoria que, amb els anys passats sota la dictadura franquista, ‘la cultura catalana va perdre la revolució de la indústria del pop’. Per això ha passat tants anys ‘sense sentir parlar d’amor i de sentiments d’una manera normal’. Però els Mishima s’encarreguen d’acostumar-nos-hi, amb els xiuxiueigs de Carabén: ‘va creixent la certesa que no ens necessitem, però ens tenim’, ‘deixa’m creure en tu’, ‘la trobes a faltar com qui ha perdut una mà’… Això sí, en aquest nou disc també gosen etzibar ‘no vull que em facis petons, però ‘follem’?’.

El disc, l’obre la cançó ‘Tot torna a començar’, una mena de presentació d’allò que trobarem a la resta de l’obra: cançons que segueixen força el rastre musical del disc anterior, ‘Set tota la vida’ (2007), i en què el lletrista s’endinsa en una certa espiritualitat. Coses de ser pare, segons que explica: la necessitat de tenir a punt les possibles respostes a les preguntes del fill, de cinc anys, el va empènyer a llegir sobre l’origen del món i de la vida en llibres de divulgació científica i també en textos religiosos. ‘Això no vol pas dir que ara m’hagi tornat una persona mística, ni de bon tros.’

Per fer-ho rodó, l’última cançó es titula, com el disc, ‘Ordre i aventura’. La idea que el concepte d’ordre aparegués al títol del disc l’atreia molt, diu Carabén. Tot ve d’una entrevista amb un ex-entrenador del Barça, César Luis Menotti, que esmentant un altre argentí, Jorge Luis Borges, li va dir un dia que el futbol, com la literatura, era ordre i aventura. Per això va posar aquest títol al disc i a una de les cançons: la que interpreta en acústic, amb el guitarrista Dani Vega, per als lectors de VilaWeb (vídeo).

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any