Milers de manifestants surten als EUA pels drets laborals dels funcionaris

  • L'assemblea de Wisconsin ha aprovat una llei, pendent de ser aprovada al senat, que limita els drets de negociació col·lectiva

VilaWeb
Redacció
27.02.2011 - 11:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de treballadors, sindicalistes i simpatitzants s’han manifestat a diverses ciutats dels Estats Units contra les propostes de molts governs estatals que pretenen treure drets de negociació col·lectiva als sindicats del sector públic. L’assemblea de l’estat de Wisconsin ja va aprovar divendres una proposta del governador, Scott Walker, en aquest sentit. El pla és pendent ara de ser aprovat pel senat, però els senadors demòcrates han marxat de l’estat per evitar de votar la llei.

A Wisconsin, els districtes escolars han avisat que si la llei tirava endavant hi haurien acomiadaments de professors. I ja hi ha més estats que pensen a aplicar mesures similars; és el cas d’Ohio, Tennessee, Idaho, Indiana, Iowa i Kansas. 

El projecte de llei, pensat pels republicans de Wisconsin per a equilibrar el pressupost, preveu que els treballadors públics hagin de pagar el doble per l’assegurança mèdica i el 5,8% del salari per a fons de pensions. A més, els sindicats, llevat dels de bombers i policies, només tindrien dret a discutir les negociacions col·lectives salarials.

Fa dies que hi ha protestes a favor dels drets dels treballadors i alertant del perill de debilitar el moviment sindical. No només a Wisconsin, també hi ha hagut concentracions a Nova York, los Angeles, Chicago, Denver, Colombus, Austin i Miami.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any