Més de dos-cents manifestants reclamen l’absolució de l’encausat per la manifestació del Forat de la Vergonya

  • Jonathan Ivorra fa front a una petició de vuit anys de presó · El judici començarà dimarts

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns dos-cents cinquanta manifestants van reclamar ahir pels carrers de Barcelona l’absolució de Jonathan Ivorra. Veí del barri de la Sagrada Família de Barcelona, Ivorra va ser detingut fa gairebé cinc anys després d’una manifestació en suport del Forat de la Vergonya. Aquest dimarts vinent començarà el judici, en què ell i un altre encausat fan front a una petició de vuit anys de presó i 3.000 euros de multa per part del ministeri fiscal, queels ‘acusa de manifestació il·lícita, desordres públics i atemptat a l’autoritat. Davant la imminència del judici, el grup de suport al noi, conegut com a Jona, ha intensificat els actes per donar a conèixer el seu cas i per reclamar-ne l’absolució.

La manifestació va sortir a quarts de sis d’Arc de Triomf i va acabar al Forat de la Vergonya, on es va llegir un comunicat i es va convocar a una concentració davant dels jutjats de Barcelona dimarts vinent a les dotze del migdia.

El Forat de la Vergonya

A principi de l’any 2000 es va tirar a terra una illa de cases del barri de la Ribera de Barcelona, que tot i que en un principi havia de destinar-se a zona verda, va ser requalificada per a fer-hi un aparcament soterrat. El solar, però, va quedar deshabitat i ple de runa i de deixalles. Va ser aleshores quan els veïns van començar a organitzar-se per ajardinar l’espai i transformar-lo en una zona d’activitats per a tothom. El Forat de la Vergonya s’havia convertit en l’únic espai verd de Ciutat Vella. Sis anys després, malgrat les negociacions que s’havien establert entre els veïns i l’Ajuntament, diverses màquines excavadores van entrar al Forat de la Vergonya per arrencar-ne els arbres i el mobiliari. Un dels actes de protesta que es va organitzar aleshores fou la manifestació del 5 d’octubre de 2006, que va acabar amb enfrontaments entre policia i manifestants i dos detinguts.

Detenció i judici

Una setmana després, els mossos d’esquadra van detenir Jonathan Ivorra quan aquest sortia de casa seva. En un principi s’havia de celebrar un judici verbal de faltes, però l’any 2008 el Ministeri Fiscal va sol·licitar una pena de vuit anys de presó per a Ivorra. L’acusa d’haver llençat uns coets contra els mossos d’esquadra durant els aldarulls de l’octubre de 2006, basant-se en una imatge de vídeo congelada on presumptament apareix Ivorra. La defensa del noi diu que es tracta d’una prova circumstancial i es queixa que no s’hagi fet cap estudi fisonòmic de l’acusat. Per la seva banda, el grup de suport a en Jona insisteix que es tracta d’un judici polític en què s’ha agafat el noi com a cap de turc per a criminalitzar un moviment veïnal de resistència. Per això fa dies que ha intensificat els actes de protesta contra el judici, que tindrà lloc dimarts vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any